INTERVJU: GORAN TOPLEK (HT)

Brzinu 4G podigli smo na 150 Mbps, no uskoro slijedi još jedan iskorak

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.05.2015 09:36
  • Objavljeno 13.05.2015 u 09:36
Goran Toplek

Goran Toplek

Izvor: Promo fotografije / Autor: HT

'Do kraja godine očekujemo velik porast prometa mrežom 4G', najavljuje Goran Toplek, direktor Odjela za razvoj pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu

U sklopu naših Vodiča za 4G razgovarali smo s Goranom Toplekom o planovima proširenja pokrivenosti trenutačno najbržom mrežom mobilnog interneta u Hrvatskoj za ovu i iduću godinu, kako će se to odraziti na mobilni promet, prednostima mreža 4G te hoće li ih ugroziti mreže iduće generacije 5G

Koliko ljudi u Hrvatskoj koristi mreže 4G? Koliko će ih biti za pet godina?

Trenutačno od ukupnog broja korisnika mobilnih mreža Hrvatskog Telekoma, 4G ili LTE mrežu koristi oko 15 posto. Taj broj svakodnevno raste. Među sadašnjim korisnicima pametnih telefona, njih 30 posto već koristi 4G mrežu. Procjenjujemo da će udio pametnih telefona među korisnicima mobilnih mreža sa sadašnje polovice doseći gotovo sto posto do 2020. godine. Već danas je gotovo svaki novi pametni telefon sposoban koristiti 4G mrežu.

Koliki udio promet mrežama 4G čini u ukupnom mobilnom prometu HT-ovim mrežama?

Udio 4G prometa ovisi o pokrivanju 4G mrežom, vrsti korisničkog uređaja, ali i korisničkim navikama te broju gostujućih korisnika. Trenutačni je udio 4G prometa u ukupnom prometu mobilne mreže oko 12 posto, no ubrzano raste pa do kraja godine očekujemo velik porast prometa s obzirom na intenzivnu realizaciju projekata značajnog proširenja pokrivanja 4G mrežom.


Kakvi su HT-ovi planovi proširenja pokrivenosti mrežama 4G za ovu i iduću godinu? Koliko će HT u to uložiti?

Tijekom 2015. planiramo pokrivanje populacije podići na 60 posto, a teritorijalno na 66 posto, što je povećanje ukupnog pokrivanja za 20 postotnih poena u odnosu na kraj 2014. godine.

Instalirat ćemo oko 400 novih baznih stanica, prvenstveno u zonama visokog telekomunikacijskog prometa i turizma, ali i za pokrivanje teritorija.

Ulaganja u mrežu su značajna, na razini godine čak za trećinu veća u odnosu na prošlu godinu. Ulaganja se ne odnose samo na razvoj pokrivenosti, već i na proširivanje kapaciteta i nove funkcionalnosti servisnih platformi i jezgrene mreže, a kako bi se podržao stalan rast prometa i novi proizvodi.

Posredno, razvoj 4G mreže osigurava i širu dostupnost transportnih kapaciteta budući da 4G zahtijeva gotovo isključivo optičke transportne kapacitete.

Koliko povećanje prometa mobilnog interneta očekujete zbog proširenja, ali i nedavnog povećanja maksimalne brzine surfanja?

Promet u mobilnoj mreži svakodnevno raste. Podložan je, naravno, i sezonskim promjenama zbog turističke sezone i blagdanskih razdoblja. Tijekom 2014. porastao je dvostruko, a ove se godine očekuje nešto manji porast.

Povećanje maksimalne brzine doprinijet će porastu prometa zbog činjenice da će se sadržaji brže prenositi do korisnika, kao i zbog toga što će ukupan kapacitet na nekoj mikrolokaciji biti udvostručen.


Kako po pokrivenosti mrežom 4G HT stoji u odnosu na druge članice Deutsche Telekoma?

S obzirom na rani početak razvoja 4G tehnologije u HT-u - počevši s probnim konceptima još 2010., preko testnih instalacija 2011., pa do prve aktivne mreže u Hrvatskoj početkom 2012. godine - mrežu planiramo i gradimo sukladno potrebama korisnika, kao i marketinškim i tehnološkim predviđanjima.

Po pokrivenosti je HT u prvoj polovici operatera unutar DT grupe. Kao lider u tehnologiji, nastavljamo s intenzivnim razvojem mreže 4G i testiranjem novih koncepata.

Primjerice, prvi smo u Hrvatskoj u svibnju 2014. u aktivnoj mreži isprobali funkcije Carrier Aggregation, čime se osigurava simultano korištenje više frekvencija, što povećava dostupnu brzinu i kapacitet. Prvi smo u 2015. proširili korištenje 4G mreže na ukupni dostupni frekvencijski spektar i time podigli maksimalnu dostupnu brzinu sa 75 na 150 Mbps. Uskoro ćemo u tom kontekstu napraviti još jedan iskorak.

Osim brzine, koje prednosti nude mreže 4G?

Važno je naglasiti nisko kašnjenje paketa i višestruke ukupne kapacitete. Korisniku to znači brži pristup sadržajima na internetu, poglavito podatkovno teškim sadržajima, niže kašnjenje za gejmere, nove aplikacije za developere, trajni online za ljubitelje društvenih mreža, besprijekoran prijenos HD videosadržaja, videopoziva, visoku vjernost glasa...

Također, tu su i sve ostale prednosti potpunih IP mreža, kao i tehničke prednosti – efikasnije korištenje spektra, manji energetski otisak, fleksibilnije dodavanje novih funkcionalnosti, samooptimizirajuće i samoozdravljujuće funkcije za samu mrežu.


Mreže iduće generacije 5G mogle bi se pojavite već 2020. godine. Koliko će 4G trajati u svijetu u kojem tehnologije brzo dolaze i odlaze?

Standard 5G još je u fazi definicije. Obuhvaća značajno više aspekata od same radijske tehnologije - drugačiju vrstu prijenosa podataka, IoT (Internet of Things) koncept, drugačiji pristup korištenju baterija u uređajima, međusobnu povezivost korisničkih uređaja, internet protokol verzije 6, all time online koncept, milijarde umreženih uređaja...

U radijskom dijelu vjerojatno će se naslanjati na LTE/OFDMA način kodiranja, iako postoje i struje koje zagovaraju drugačija kodiranja signala, primjerice kod azijskih operatera. Naravno, i dalje se nastoji u smjeru višestrukih povećanja korisničkih brzina i kapaciteta.

Što se tiče trajanja 4G mreža, odgovor se krije u samom nazivu LTE - Long Term Evolution (dugoročna evolucija, op. a.) Radi se, dakle, o evoluciji mreža, postupnim prelascima s jedne na drugu tehnologiju, paralelnom radu, ali na način da su nove mreže kompatibilne s postojećima.

Svjedoci smo i dugotrajnog zadržavanja 2G mreže u produkciji, iako se već kod pojave 3G mreža govorilo o zastarjelosti 2G. To zadržavanje se događa radi pojedinih niša u komunikacijama, a koje koriste jednostavnije uređaje za jednostavnije primjene, primjerice telemetrija.

Nakon dugo godina najava, napokon se pojavljuju i bazne stanice iz portfelja Software Defined Networks, gdje se softverski uređuje način rada i tehnologija koju bazna stanica koristi, ili pak se prenamjenjuje novim softverskim paketom.

Sve to govori o jednostavnijem kombiniranju tehnologija, ovisno o trenutačnim potrebama. 4G će se, dakle, pretopiti u 5G kad bude dovoljno razvijen, a tijekom sljedećih desetak godina.

Svakako pročitajte i:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!