Mustafa Suleyman

Britanski pionir umjetne inteligencije pridružuje se Microsoftu, vodit će AI odjel

21.03.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Microsoft objavio da će britanski pionir umjetne inteligencije Mustafa Suleyman voditi njihov novoformirani odjel Microsoft AI

Suleyman trenutno vodi start-up Inflection AI, no najpoznatiji je po suosnivanju DeepMinda, jedne od najpoznatijih tvrtki za umjetnu inteligenciju u Velikoj Britaniji koju je, podsjeća BBC, Google kupio 2014. Suleymanov dolazak u Microsoft učvršćuje reputaciju tvrtke kao lidera u umjetnoj inteligenciji, području s kojim se Google, čini se, trenutno muči.

U objavi na X, bivšem Twitteru, Suleyman je objavio da je 'uzbuđen' što će preuzeti ovu novu poziciju, dodajući da će sa sobom u Microsoft povesti nekoliko kolega, uključujući 'prijateljicu i dugogodišnju suradnicu' Karén Simonyan kao glavnu znanstvenicu.

Rekao je da će 'voditi sve potrošačke AI proizvode i istraživanje', uključujući Copilot chatbot, Bing i Edge. Microsoftov šef Satya Nadella opisao je Suleymana kao 'vizionara, tvorca proizvoda i graditelja pionirskih timova koji kreću u hrabre misije'.

Nakon što je napustio Google 2022., Suleyman je suosnovao Inflection AI, kompaniju koja se pojavila kao jedno od najistaknutijih imena u utrci generativne umjetne inteligencije nakon što je prošlog lipnja prikupila 1,3 milijarde dolara od Microsofta i Nvidije.

Preuzimanje pozicije u Microsoftu učvršćuje njegovu reputaciju u tom području. Microsoft je uložio milijarde u svoje partnerstvo s proizvođačem ChatGPT-a OpenAI i nedavno u francuski tehnološki start-up Mistral AI. Američki tehnološki div je rekao da će nastaviti graditi AI infrastrukturu i raditi na podršci OpenAI-jevom razvoju modela.

U Googleu je, s druge strane, situacija manje nego idealna. Postoji niz problema oko novog alata kojeg pokreće AI, Gemini, koji je promijenio rasu određenih bijelih povijesnih osoba. Google se ispričao zbog 'netočnosti u nekim prikazima generiranja povijesnih slika', rekavši da su njegovi pokušaji stvaranja 'širokog raspona' rezultata promašili metu.

Suleyman je napustio Google kako bi pokrenuo vlastitu tvrtku prije dvije godine, ali do sada je ostao istaknuti pristaša tima Google - ili se barem tako činilo. Na papiru Google ima sve: novac, stručnost, infrastrukturu, pristup podacima i ogromnu bazu korisnika. Pa ipak, nekako nije pronašao svoj pravac, čemu nije pomogao niz pogrešnih koraka.

Izvještaji o suradnji s njegovim glavnim rivalom Appleom, iako nisu potvrđeni s obje strane, dat će prijeko potrebnu priliku njegovom AI brendu Gemini.