PRVA POMOĆ

Bolja kompozicija pri fotografiranju portreta

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 25.09.2009 10:08
  • Objavljeno 24.09.2009 u 10:00
portret naslovna

portret naslovna

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kakav god fotoaparat koristili, kvaliteta fotografija može se značajno poboljšati dobrom kompozicijom. Donosimo par jednostavnih pravila koji će vam pomoći kod kompozicije pri fotografiranju portreta

Fotografi amateri nisu u prilici imati profesionalnu rasvjetu, dozvolu za egzotične lokacije ili skup fotoaparat s još skupljim objektivom. Najčešće ni ne žele posjedovati sve te stvari, jer će svoje fotografije napraviti u nekoliko sekundi bez puno razmišljanja, no i u tih nekoliko sekundi kompaktnim fotoaparatom može se napraviti puno bolja fotografija samo ako se pazi na kompoziciju.

Najviše treba paziti kada se fotografira neka osoba, jer ljudi vole dobro ispasti na fotografijama pa stoga nudimo nekoliko savjeta za kompoziciju pri fotografiranju portreta.

1. Popunite kadar fotografiranom osobom

Getty Images/Guliver

Getty Images/Guliver

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ako želite zabilježiti baš samo osobu, a ne i njezinu okolinu slobodno, popunite cijeli kadar tom osobom. To ne znači da ga popunite samo njezinim licem. Namjestite je tako da s lakoćom u kadar možete smjestiti i dio tijela.

2. Koristite okvire u kadru da usmjerite pažnju na osobu

Getty Images/Guliver

Getty Images/Guliver

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Okviri vrata, prolazi, mostići, prozori i slične stvari mogu se iskoristiti na fotografiji da se naglasi osoba u odnosu na okolinu, a opet da okolina bude prisutna na fotografiji.

3. Naglasite osobu

Ako koristite SLR, otvorite blendu i odmaknite osobu od pozadine da je zamutite i tako istaknete osobu na fotografiji. Vlasnici kompaktnih fotoaparata koji ne dopuštaju toliko manipuliranje postavkama mogu se poslužiti odmicanjem osobe od pozadine i zumiranjem koje će zamutiti okolinu objekta.

Getty Images/Guliver

Getty Images/Guliver

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

4. Postavite oči u gornju trećinu kadra

Ovo pravilo prilično je univerzalno i od njega bi trebalo odstupati tek kada fotograf ima jasnu ideju što želi, a i onda ne bi bilo loše opaliti pokoju dodatnu fotografiju pridržavajući se ovog pravila – za svaki slučaj.

5. Mijenjajte svoju poziciju

Pozadina često može uništiti fotografiju privlačenjem pozornosti ili jednostavno nagrđivanjem fotografije. Promijenite svoj položaj, neki put dovoljni su minimalni pomaci da se iz kadra izbaci neželjeno ili da se nešto zanimljivo bolje ubaci u kadar. Nemojte se ustručavati instruirati osobu koju fotografirate gdje da stane za bolju fotografiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi