HAKOM I OPERATERI

Bolja dostupnost komunikacijskih usluga osobama s invaliditetom

29.03.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom, telekom operatori i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) uspostavili su zajednički savjetodavni mehanizam s ciljem osiguravanja kvalitetnijeg odnosa operatora i osoba s invaliditetom, izvijestili su danas iz HAKOM-a

Takva suradnja dogovorena je prošlog tjedna, a uspostava savjetodavnog mehanizma rezultirat će, kako se očekuje, većom i kvalitetnijom dostupnošću elektroničkih komunikacijskih usluga za osobe s invaliditetom.

Inicijativa za to pokrenuta je nakon nedavnog skupa Stručnog odbora za osobe sa invaliditetom u području elektroničkih komunikacija (Inclusive Communications Expert's Group – INCOM) održanog u Bruxellesu.

INCOM je radno tijelo koje je osnovala europska Komisija za komunikacije (COCOM), a zaduženo je za praćenje provedbe regulatornog okvira EU u području elektroničkih komunikacija u odnosu na prava osoba sa invaliditetom te s ciljem jačanja dostupnosti elektroničkih komunikacija osobama s invaliditetom.

Članovi odbora su predstavnici svih država članica, kandidata i država u sklopu Europskog ekonomskog područja. Sve članice ravnopravno sudjeluju u radu INCOM odbora, uključujući i Hrvatsku.

Za dalji rad navedenog savjetodavnog mehanizma iz HAKOM-a napominju da će se odvijati putem tematski određenih mjesečnih sastanaka na kojima će se detaljno obrađivati konkretni problemi i situacije kod kojih postoji mogućnost realnog poboljšanja i unapređenja u odnosu operatora i osoba s invaliditetom, kao i osiguranja njihove uskladivosti s pozitivnim propisima i EU regulativom.