TRAŽITE S PRIJATELJIMA

Bing otvara eru društvenog pretraživanja

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 11.05.2012 15:00
  • Objavljeno 11.05.2012 u 11:59
Bing

Bing

Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft

Microsoft i Facebook spremaju se udariti Google tamo gdje boli: nova inačica tražilice kombinira semantičko pretraživanje s društvenim mrežama

Novi Bing, kažu u Microsoftu, počiva na potpuno novoj informacijskoj arhitekturi, s dizajnom u tri stupca čija je svrha ne samo pribaviti informaciju koju tražite, već vam pomoći da temeljem nje djelujete te se povežete s prijateljima i stručnjacima koji znaju nešto o tome.

Novo izdanje tri godine stare tražilice premijeru će doživjeti idućih dana u Sjedinjenim Državama.

Temeljni rezultati pretrage neće se puno mijenjati. Bit će i dalje vezani uz algoritme i relevantnost. Prikazivat će ih u lijevom stupcu.

Središnji stupac, nazvan Snapshot, rezerviran je za informacije i usluge relevantne za vašu pretragu, poput linkova na mape, restorane, servise za rezervaciju i ocjene proizvoda i usluga.

U Sidebaru, desnom stupcu, Bing će ponuditi linkove na relevantne pretrage vaših prijatelja, stručnjaka i entuzijasta, pomalo nalik na način na koji to čini Twitter.

Pojavljivat će se na istom mjestu kao dio svake pretrage. U njemu ćete moći otkrivati i s drugima dijeliti sve što vam je zanimljivo.

Također, moći ćete postaviti pitanje mreži svojih prijatelja i kontakata na Facebooku, kako bi vam mogli pomoći pronaći ono što trebate, kao i 'označiti' nekog za koga mislite da bi mogao biti koristan. Baš kao što to radite na Facebooku. Odgovor će vam moći poslati putem te društvene mreže ili Binga.

Uredite li postavke tako, Bing će vam sugerirati - temeljem podataka navedenih u profilima na Facebooku, fotografija koje su objavili i sadržaja koje su 'lajkali' - koji bi prijatelji i kontakti mogli znati odgovor na pitanje koje postavljate.

Primjerice, planirate li ljetovati na Hvaru, Bing će pronaći one koji su objavili fotografije s tog otoka, nešto su vezano uz tu temu komentirali ili 'lajkali', a možda čak i žive tamo. Vidljivi će biti samo javnosti već dostupni podaci i informacije.

Novi Bing bi vam trebao pomoći da pronađete utjecajne ljude koji imaju veze s vašom pretragom, temeljem onog što su javno blogali, tvitali i već nekako objavili na servisima kao što su Twitter, Foursquare, Quora, LinkedIn, Google Plus i Blogger. Moći ćete pratiti što objavljuju i što su objavljivali te im postaviti pitanja.

U Sidebaru ćete moći vidjeti objave i upite koje su vaši prijatelji odabrali podijeliti na Bingu, kako biste im i sami mogli pomoći u potrazi za odgovorima.

Novi Bing će biti dostupan i na mobilnim uređajima (m.bing.com).

Želite li biti među prvima koji će isprobati novu Microsoftovu tražilicu, posjetite www.bing.com/new i prijavite se za obavijest kad će biti dostupan. U međuvremenu, pogledajte promotivni video:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi