ZAGREB OPET ZATEČEN

Biblijska najezda komaraca počela; zaprašivanje ne!

05.05.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Po svemu dosad viđenom i doživljenom, ali i po stručnim predviđanjima, Zagrepčani će ove godine izdvojiti više sredstava za još jednu stavku - osobnu zaštitu od komaraca, za električne aparate, repelente, mreže na prozorima i sl.

To što su već dali kroz službene namete, očito ni približno neće biti dovoljno.

Naime, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo upozoravaju da u ovoj sezoni možemo očekivati pravu najezdu malih napasnika. Uvjeti za njihov razvoj bili su idealni. Vode i vlage na tlu i u zraku ima kao da su je oni osobno naručili, a po svemu sudeći odgovorne u Zagrebu problem je zatekao kao i uvijek – iznenađene i nespremne. O tome mogu posvjedočiti svi njegovi stanovnici, ali i gosti koji su se nedavno prošetali u prvosvibanjskoj povorci, osobito oni koji su u Maksimiru pokušali uživati u grahu.

HZJZ: Klima je idealna za komarce

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo tvrde da su oni na problem upozorili na vrijeme. Dr. Vladimira Lesnikar, voditeljica službe za epidemiologiju, kaže da su dopis u Gradski ured za zdravlje i branitelje poslali još 16. travnja, međutim, odgovor još uvijek nisu dobili.

'Kada pogledate izvještaj o količini vlage i padalina, osobito u Zagrebu i oko njega, vidjet ćete da su razine znatno iznad prosjeka... Naša biologinja upozorila je da će sezona biti gadna', rekla je Lesnikar.

'Puno oborina palo je u kratkom razdoblju pa su se pojavile poplavne površine i lokvice, a potom je došlo i vrlo toplo vrijeme. Komarcima treba tjedan do dva da se izlegu, a šumski oblici već su se razvili i razletjeli. To su ti veliki komarci koje neki ljudi pogrešno smatraju novom vrstom', pojasnila je Lesnikar.

Prema našoj epidemiologinji najefikasnija faza uništavanja, koja je istovremeno i najmanje štetna za okoliš, ove je godine zakasnila.

'Kada se u otvorenim leglima nađu razvojni oblici komaraca, to je znak za pokretanje larvicidnog tretiranja. Treba početi s uništavanjem ličinaka prije nego što se izlegu i razlete jer ih je tada teže suzbiti. Osim toga prskanjem po velikim površinama više se zagađuje okoliš', naglasila je.

Prijenosnici bolesti tek stižu

Na našu sreću, u Hrvatskoj su komarci za sada još uvijek prvenstveno molestanti, odnosno neugodni napasnici, a tek rijetko prijenosnici bolesti. U našim krajevima za sada ne postoje pravi rezervoari zaraze već se ona uglavnom prenosi preko granica. Ipak, kaže dr. Lesnikar, posljednjih su se godina ovdje udomaćili i tigrasti komarci koji mogu biti prijenosnici patogena poput denge ili virusa Zapadnog Nila.

'S promjenom klime postoji opasnost da će se stvoriti i izvori zaraze. Treba se sjetiti da je kod nas nakon II. svjetskog rata bilo i malarije. Nestala je zahvaljujući DDT-ju i isušivanju. Neke zemlje poput Grčke doživjele su povratak denge i malarije. Do prije devet godina u Zagrebu nije bilo tigrastog komarca. On je stigao uvozom u lokvicama u starim automobilskim gumama. U početku smo ih imali samo na jednom području, no prošle godine su se jako proširili. Insekti se brzo prilagođavaju. Mi smo mislili da će ih hladnoća i kontrola uvoza guma zaustaviti, međutim, istraživanja u priobalnim krajevima Hrvatske pokazala su da ih ima posvuda. Trenutno su se izlegle samo šumske vrste komaraca, a tigrasti kreću kasnije. Oni su manji, agresivniji i bodu danju, a ne samo u sumrak i zoru pa od njih nema odmora', rekla je dr. Lesnikar.

Grad priznaje: Zaprašivanje još nije ni počelo

Potvrdu neslužbenih navoda i crnih slutnji da nam se sprema velika najezda dobili smo i iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje koji je odgovoran za uništavanje komaraca.

Na naše upite što su poduzeli, što planiraju, tko je dobio posao i koliko novaca, dobili smo kratak odgovor na koji smo u petak čekati gotovo cijeli radni dan.

'Postupak javne nabave za uslugu suzbijanja komaraca na području Grada Zagreba je pri kraju, te će dezinsekcija započeti u najskorije vrijeme.

Gradski ured za zdravstvo i branitelje u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar svaki upit građana obrađuje obavljanjem terenskih izvida i utvrđivanjem stanja, a time i postupaka koje je potrebno poduzeti', stoji u priopćenju.