najveća svemirska potraga

Australci pretražili područje oko 10 milijuna zvijezda i u njemu nisu pronašli tragove života. Potraga se nastavlja još većim teleskopom

09.09.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Radioteleskop u bespuću zapadne Australije dovršio je najdublju i najširu pretragu izvanzemaljskih tehnologija na niskim frekvencijama, skenirajući dio neba za koji je poznato da sadrži najmanje 10 milijuna zvijezda. Astronomi su koristili teleskop Murchison Widefield Array (MWA) kako bi istražili stotine puta šire područje nego u bilo kojoj prethodnoj potrazi za izvanzemaljskim životom

Studija, objavljena u časopisu Publications of the Astronomical Society of Australia, promatrala je nebo oko zviježđa Jedra. Nakon svega, čini se da je u ovom dijelu svemira ne postoje civilizacije, ili su barem neuhvatljive tehnologijama kojima raspolaže čovječanstvo.

Istraživanje su proveli astronomkinja CSIRO-a dr. Chenoa Tremblay i profesor Steven Tingay iz Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije (ICRAR), javlja Međunarodni centar za istraživanje radioastronomije (ICRAR).

Dr. Tremblay rekao je da je teleskop tražio snažne radio emisije na frekvencijama sličnim FM radio frekvencijama, što bi moglo ukazivati ​​na prisutnost inteligentnog izvora. Te su moguće emisije poznate kao 'tehnoznakovi'.

Murchison Widefield Array (MWA) je jedinstveni teleskop s izvanredno širokim vidnim poljem koji istraživačima omogućuje istovremeno promatranje milijuna zvijezda. Nebo oko zviježđa jedra promatrali su 17 sati, gledajući više od 100 puta šire i dublje nego ikad prije.

'S ovim skupom podataka nismo pronašli nikakve tehnološke potpise niti tragove inteligentnog života', rekla je Tremblay. Takav ishod nije šokirao ni nju ni Tingaya.

'Kao što je Douglas Adams primijetio u Vodiču kroz galaksiju za autostopere, prostor je velik, stvarno velik', rekao je Tingay. 'I premda je ovo bila doista velika studija, količina prostora koju smo gledali bila je jednaka pokušaju da pronađete nešto u Zemljinim oceanima pretražujući pritom količinu vode koja bi stala u dvorišni bazen.'

Budući da znanstvenici ne mogu ni pretpostaviti kako bi i kakvu tehnologiju mogle koristiti izvanzemaljske civilizacije, moraju tražiti na mnogo različitih načina. Pretraga radio teleskopom samo je jedan od njih, pa makar zahvaćao i osam dimenzija.

MWA je preteča instrumenta nazvanog Square Kilometer Array (SKA), zvjezdarnice vrijedne 1,7 milijardi eura s teleskopima u zapadnoj Australiji i Južnoj Africi.

SKA, novi opservatorij za istraživanje Svemira Izvor: Društvene mreže / Autor: Square Kilometre Array

'Zbog povećane osjetljivosti, niskofrekventni SKA teleskop bit će sposoban detektirati radio-signale nalik zemaljskim iz relativno obližnjih planetarnih sustava', objašnjava Tingay. 'S takvim teleskopom moći ćemo istražiti milijarde zvjezdanih sustava, tragajući za tehnoznakovima.'

MWA se nalazi u radio-astronomskom opservatoriju Murchison, astronomskom objektu australske nacionalne znanstvene agencije CSIRO. SKA će se graditi na istom mjestu, ali će biti 50 puta osjetljiviji i moći će poduzimati puno zahtjevnije SETI eksperimente u potrazi za izvanzemaljskim životom.