ISPROBALI SMO

Asus G551JK - prijenosna zvjerka za štedljive gejmere

28.01.2015 u 13:57

Bionic
Reading

Dobili smo priliku isprobati kompaktni Asusov gejmerski laptop koji odlikuju solidne performanse i donekle prihvatljiva cijena

Asus već dulje vrijeme na tržište nastoji plasirati svoju liniju vrhunskih gejmerskih laptopa. Kako bi se prilagodili i onima koji možda ne raspolažu peteroznamenkastim ciframa, na tržište su izbacili i nešto skromniji ROG G551JK. Prije nego što zamislite uređaj koji jedva drži vodu pod pritiskom najnovijih igara možda bi bilo u redu da stanete.

Ovaj prijenosnik s ekranom od 15,6 inča napravljen je s gejmerima u prvom planu. Ovo znači da njegove komponente u glavnini sasvim solidno vrše svoj posao. Međutim pogled na računalo koje ima impresivan popis komponenti, a spada u nižu klasu ROG-ove ponude, donosi nekoliko pitanja.

Prvo od njih vjerojatno je ono vezano uz detalje na kojima se štedjelo. Pa, prva stvar koja pada u kadar je grafika. Ovaj prijenosnik pogoni Nvidijina kartica GeForce GTX 850 opremljena s 2 GB grafičke memorije. Ovo, za početak, nipošto nije najbolja grafika koju gejmerski prijenosnik može imati. Također, 2 GB video RAM-a mogli bi uzrokovati probleme za otprilike dvije godine, kada ćemo se početi susretati s igrama kojima ovo vrlo vjerojatno neće biti dovoljno. Međutim, barem za sada, ova grafika više je nego dovoljna za igranje igara na maksimalnim detaljima.

U samom srcu G551JK nalazi se Intelov četverojezgreni procesor 4710HQ takta od 2,5 GHz. Ovo na prvu loptu ne zvuči kao puno, no uzmemo li u obzir turbo mod kojime isti možemo overklokirati na 3,5 GHz, stvari i te kako dobivaju smisao. Tvrdi disk od 1 TB također je više nego dovoljan za svakog tko računalo voli zatrpati većom količinom videoigara nego što ih ikada planira odigrati. Konektori su standardna plejada USB 3.0 portova, HDMI-jeva i LAN konektora te smatramo da im ne treba pretjerano opširno opisivanje.

Što se ekrana tiče, kao što smo malo prije spomenuli, radi se o mat prikazu dijagonale 15,6 inča maksimalne rezolucije 1920x1080. Ovaj LCD ekran pokazao se sasvim solidnim u prikazu videoigara i multimedije, makar u usporedbi s nekim malo kvalitetnijima, poput onog nedavno recenziranog ACER Aspire V Nitroa, ostavlja osrednji dojam.

Što se baterije tiče, ona se pokazala jednom od G551JK-ovih najslabijih komponenti. Uz relativno nezahtjevne igre, ovaj prijenosnik je svoju šesterojezgrenu bateriju posrkao za nešto manje od sat i pol. Ovo znači da bilo kakav ozbiljniji gejming bez obližnje utičnice možete slobodno zaboraviti, što je zapravo prava šteta uzmemo li u obzir da se radi o, pa, prijenosnom računalu za gejming.

Što se općenitog estetskog dojma tiče, tu zaista nemamo što za prigovoriti. Radi se o kompaktnom, relativno lakom i agresivno dizajniranom računalu koje krasi diskretno osvijetljen logo, metalni finiš te vrlo upečatljivo osvijetljena tipkovnica. Kad smo već kod tipkovnice i touchpada, na njih nemamo nikakvog prigovora. Oboje funkcioniraju upravo onako kako biste i očekivali te omogućuju elegantno i bezbrižno korištenje.

Jedini problem s G551JK što se estetike tiče njegova je prikrivena ljubav prema otiscima vaših prstiju. Nakon nekoliko sati korištenja, koliki god čistunac bili, ostavit ćete otiske po čitavom prijenosniku. Ovo je u kombinaciji s mat finišem totalni prst u oko – pogotovo ako vam je stalo da vaš novi gejmerski laptop izgleda tip-top.

U konačnici, ovaj prijenosnik doista nije loš. Problem je u tome što se on prodaje kao 'proizvod visoke vrijednosti za uložen novac' dok u stvarnosti dobivate upravo onoliko koliko ste platili. Radi se o solidnom gejmerskom laptopu opremljenom užasnom baterijom, grafikom koja je mogla imati malo više memorije te izborom materijala koji je mogao biti za nijansu bolji.

Asus Republic of Gamers G551JK - specifikacije

Dimenzije: 383 puta 255 puta 284 mm
Težina: 2,7 kg
Zaslon: 15,6 inča LCD, puni HD, 1920 puta 1080 piksela
Procesor: Intelov Core i7-4710-HQ na 2,5 GHz / Turbo mode 3,5 GHz
Grafika: Nvidia GTX850M 2 GB
RAM: osam GB
Ugrađena memorija: 1 TB HDD
Povezivanje: wi-fi, USB (tri 3.0), HDMI, mreža
Optika: DVDRW
Operativni sustav: FreeDOS
Baterija: šesteroćelijska litij-ionska
Boja: siva
Cijena: 6589 kuna (HGspot