VELIKO ZANIMANJE MLADIH

Astronomski centar Rijeka obogaćuje svoj program

18.10.2010 u 15:24

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije održanoj u Astronomskom centru Rijeka predstavljena je njegova nova zanimljiva jesensko-zimska programska shema

Novi program, koji se uvodi od 19. listopada, predstavila je Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka, a Davorka Guštin, stručna suradnica-pedagoginja u Dječjem vrtiću Rijeka, osvrnula se na izuzetno uspješnu suradnju Astronomskog centra Rijeka i Dječjeg vrtića Rijeka čije su organizirane grupe djece stalni posjetitelji dječjeg programa u planetariju.

O prethodnom ciklusu:

Od početka prikazivanja 15. lipnja 2010. godine, film 'Utrka do Zemlje' pogledalo je oko tisuću dvjesto gledatelja, u vidu individualnih posjeta građana te u sklopu organiziranih grupa posjetitelja - studenata, učenika i grupa turista.
Posljednji ciklus programa u Astronomskom centru Rijeka, koji je uključivao stručno vođene prezentacije 'Vodič noćnim nebom', film 'Utrka do Zemlje' te filmove 'Vibrato', 'Dva mala komada stakla' i 'Pogled na planete' u ljetnom repriznom terminu, kao i navedene filmove na stranim jezicima u sklopu programa za turiste, pogledalo je više od 2.000 posjetitelja.

Vrtići prepoznali program za djecu

Od početka razvoja programa u planetariju koji je prilagođen djeci stalni posjetitelji planetarija su, uz brojne organizirane grupe školske djece, i organizirane grupe djece iz vrtića.

U razdoblju od 1. rujna 2009. do 30. rujna 2010. godine programe Astronomskog centra posjetilo je više od 1000 djece iz 34 vrtića. Najvećim brojem dolazili su iz Rijeke i okolice (Kastva, Matulja, Gorskog Kotara i otoka), ali je bilo i vrtića koji su došli iz Istre, Ludbrega, Zagreba i Varaždina. Oko 90 posto djece vrtićke dobi bilo je u dobi od četiri do šest godina, a 10 posto djece je bilo uzrasta do tri godine.

Davorka Guštin, stručna suradnica-pedagoginja u Dječjem vrtiću Rijeka, istaknula je izuzetan značaj koji prezentacije u planetariju imaju za djecu i njihovo lakše poimanje osnova astronomije, našeg planeta i Sunčevog sustava te osnovnih fenomena poput izmjene dana i noći te godišnjih doba.

Edukativnu vrijednost prezentacija, uz tehničku dimenziju koja u suvremenom digitalnom planetariju omogućuje vjerne prikaze astronomskih pojmova, upotpunjuje i osobni pristup stručnih voditelja koji djecu upućuju u tajne svemira potičući ih na interakciju.

Novosti u programu (jesensko-zimska shema):

1)Od utorka, 19. listopada, u programu Astronomskog centra Rijeka uvodi se nova shema, a s njom i novi film 'Misija: Mars' (Mission: Mars).

Istraživačke misije na Mars kroz godine i desetljeća pobuđivale su velik interes javnosti. Brojni su bili pokušaji slanja sondi i robota, od kojih su neki uspješno sletjeli na površinu Crvenog planeta.

Je li na Marsu postojala voda i je li se tamo nekad davno razvio život? Takvo bi nam otkriće pružilo bolji uvid u nastanak života na Zemlji. Pogledajte kako se odvijalo spektakularno osvajanje Marsa i kako su tekla istraživanja njegove površine.

Film se prikazuje srijedom, četvrtom i subotom u 19.30 sati. Sinkroniziran je, glas je dao Ivica Vrkić, dok produkciju potpisuje Olja Dešić, poznati hrvatski producent, glazbenik i aranžer.

2)Novost u programu je i stručno vođena prezentacija/show 'Mala tijela Sunčevog sustava' koja se uvodi u raspored utorkom u 19.30.

Sunčev sustav se ne sastoji samo od osam planeta koji kruže oko Sunca. Tu su i prirodna nebeska tijela koja vjerno kruže oko nekog planeta - prirodni sateliti. Što su kometi ili repatice, otkuda dolaze i od čega se sastoje. Što su asteroidi, nebeska tijela koja kruže između staza Marsa i Jupitera.

Jesu li meteori 'zvijezde padalice'? Kakva se to mala tijela kriju na samom rubu Sunčevog sustava iza staze Neptuna? Ova zanimljiva vođena prezentacija u planetariju pružit će nam uvid u ta mala nebeska tijela našeg Sunčevog sustava.

3)Još je jedna novost u novom programu – matineja za najmlađe. Subotom u 11 sati u planetariju prikazivat će se program posebno razvijen kako bi bio primjeren djeci.

'Moj prvi pogled u nebo' naziv je prezentacije namijenjene djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta, koja će se prva prikazivati u terminu subotnje matineje. Projekciju odnosno show neka su djeca već imala prilike vidjeti u sklopu organiziranih posjeta dječjih vrtića Astronomskom centru Rijeka, a sada će je imati prilike pogledati i sa svojim roditeljima.
Primjerena najmlađima, stručno vođena kratka šetnja zvjezdanim nebom upućuje male posjetitelje u čudesan svijet neba. Uz promjenu godišnjih doba najmlađima približavamo tajne Svemira kroz osnove opažačke astronomije i orijentacije po noćnome nebu – pronalaženje zvijezde sjevernjače i određivanje strana svijeta.

Vodič noćnim nebom u svom jesenjem izdanju na programu je petkom od 20.30 sati. Tijekom stručno vođene prezentacije voditelji će upućivati publiku u opažanje nebeskih tijela i pojava te orijentaciju jesenjim noćnim nebom nad Rijekom.

Reprizni film ('Utrka do Zemlje') na rasporedu je petkom u 19.30 sati.
Promatranja u zvjezdarnici i dalje će se odvijati subotom, s početkom u 20.30 sati.