IZBJEGAVANJE POREZA

Appleu prijeti nekoliko milijardi eura kazne

30.09.2014 u 07:06

Bionic
Reading

Europska komisija provodi istragu zbog ilegalne državne pomoći koje su 'jabučari' navodno primali u Irskoj tijekom više od 20 godina. Optužnica bi trebala stići vrlo brzo

U Irskoj Apple ima sjedište za međunarodno poslovanje od 1980. godine, u kojem danas radi četiri tisuće ljudi. Diva elektronike privukao je - kao i Amazon, Facebook, PayPal, Twitter i druge - nizak korporativni porez od 12,5 posto.

Istraga je krenula tijekom lipnja ove godine. Formalna optužnica trebala bi se pojaviti tijekom ovog tjedna.


Apple, u stvari, plaća manje od dva posto poreza u Irskoj, što je otkrila istraga američkog Senata 2013. Irska podružnica mogla bi biti odgovorna za impresivnih 60 posto Appleove zarade koja nije stigla u ruke uvijek budnih američkih poreznika.

To je, navodno, omogućila irska vlada u razdoblju između 1991. i 2007. Europska komisija tvrdi kako je time američkoj korporaciji dala preferencijalni tretman, odnosno 'državnu pomoć' kakvu druge kompanije nisu imale, što narušava tržišno natjecanje i ilegalno je. Kazna bi se mogla brojati u milijardama eura.

U Appleu zasad niječu da je riječ o bilo čemu ilegalnom. Podršku su lani dobili od američke regulatorne agencije Securities and Exchange Commision. No, izvješće britanskog Bureau of Investigative Journalism tvrdi kako Apple, Microsoft, Google i Cisco Systems zajedno zarađuju 124 milijarde dolara (oko 682 milijarde kn) koje ne završe u proračunu SAD-a.

Izvor:CNET