8.8 MILIJARDI DOBITI

Appleovi poslovni rezultati podbacili

25.07.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Poslovni rezultati Applea u drugom tromjesečju slabiji su nego što su analitičari očekivali, a niže su i procjene budućeg poslovanja, pa je u srijedu cijena dionica najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji pala više od 5 posto

Čista dobit Applea dosegnula je u proteklom tromjesečju 8,8 milijardi dolara, ili 9,32 dolara po dionici, što je 21 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ali i oko 10 posto manje nego što se očekivalo.

Prihodi tog tehnološkog diva dosegnuli su 35 milijardi dolara, ili 23 posto više nego u drugom lanjskom tromjesečju, što je oko 2 milijarde manje od očekivanja analitičara na Wall Streetu.

U odnosu, pak, na prethodno tromjesečje, u drugom kvartalu prodaja Applea pala je u azijsko-pacifičkoj regiji za čak 22 posto, dok je u Europi pala za 6, a u Sjevernoj i Južnoj Americi za 3 posto.

To pokazuje, kažu analitičari, da je Appleov brand postao manje otporan na pogoršanje poslovnih uvjeta u svijetu.

Kao uzrok pada prodaje analitičari navode i slabiju potražnju jer kupci očekuju novi model iPhone 5, koji bi mogao biti plasiran na tržište u rujnu ili listopadu.

U proteklom tromjesečju Apple je isporučio 26 milijuna iPhonea, znatno manje od 35 milijuna iz prethodnog tromjesečja i oko 2 milijuna manje nego što se očekivalo.

Apple je poznat po tome što njegovi kvartalni rezultati obično znatno nadmašuju procjene analitičara, no i lani je uoči plasiranja novog modela na tržište prodaja iPhonea oslabila. No, tada je to bilo ujesen, dok je ove godine pad zabilježen već u drugom tromjesečju, pa se očekuje i slabija prodaja u trećem kvartalu.

Apple, poznat po svojim konzervativnim prognozama, procjenjuje da će mu dobit u trećem tromjesečju iznositi 7,65 dolara po dionici, uz prihode od 34 milijarde, dok su analitičari očekivali dobit od 10,23 dolara po dionici i prihode od 38 milijardi.

Kako su i poslovni rezultati i procjene budućeg poslovanja slabiji od procjena analitičara, cijena dionice Applea pala je više od 5 posto, na otprilike 570 dolara.