STIGLA NOVA VERZIJA

Appleov Safari 5 automatski uklanja oglase

08.06.2010 u 12:07

Bionic
Reading

Iako je jučerašnja večer bila obilježena Appleovom konferencijom WWDC 2010 te predstavljanjem novog iPhonea, kompanija je predstavila još poneki novitet. Stigao je novi Safari

Appleov web preglednik Safari evoluirao je do verzije 5, a kako navode u kompaniji, čak 30 posto brži je od ranije verzije. Korisnicima je sada omogućen i odabir predefiniranog pretraživača web sadržaja (Google, Yahoo ili Bing), a tvrtka tvrdi da je njihov Nitro Java pokretač tri posto brži od onog u Googleovom Chromeu te gotovo dvostruko brži od onog u Firefoxu verzije 3.6.

Prilikom predstavljanja Safarija 5 Appleov direktor marketinga proizvoda Philip Schiller izjavio je da ovaj web preglednik trenutno koristi 200 milijuna korisnika, a Appleov WebKit engine nalazi se na oko 500 milijuna različitih uređaja.

Najveći novitet u safariju 5 je tzv. Safari Reader, sposobnost preglednika da detektira članak koji korisnik čita na nekom web odredištu te da jednim klikom ukloni sve ostale sadržaje, kako bi sam prikaz članka bio pregledniji.

Ono što se definitivno neće svidjeti oglašivačima je činjenica da u takvom načinu prikaza Safari uklanja sve oglase koji se prikazuju.

Bilo kako bilo, definitivno vrijedi isprobati novi Safari, a to možete učiniti preuzmete li ga s adrese www.apple.com/safari