U EUROPI

Apple ulaže milijarde u 'potpuno zeleni' podatkovni centar

24.02.2015 u 17:16

Bionic
Reading

Apple je najavio kako planiraju uložiti gotovo dvije milijarde dolara u izgradnju najsuvremenijih podatkovnih centara u Danskoj i Irskoj, koji će biti potpuno pogonjeni obnovljivim izvorima energije. Novi podatkovni centri će služiti za Appleove servise iTunes Store, App Store, iMessage, Maps i Siri, a riječ je o kompanijinom najvećem projektu u Europi do sada

Dok će Appleovo novo sjedište i samo imati mnoštvo izvora obnovljive energije (solarni paneli), kompanija posebnu pažnju vodi oko rastrošnih podatkovnih centara. 'Zelena politika' kompanije sve je značajnija, a investicija ove vrste je do sada nezapamćena.

Uz očekivanu investiciju od ukupno 1,7 milijardi eura, oba podatkovna centra bi trebala biti u funkciji već u 2017. godini. Kompanija navodi kako će ovim projektom i poboljšati lokalne zajednice oko centara - bilo da je riječ o sustavu grijanja domova ili sadnje zelenila.


'Zahvalni smo za Appleov stalni uspjeh u Europi i ponosni što naše ulaganje podržava zajednice diljem kontinenta', izjavio je čelnik kompanije Tim Cook. U ovom trenutku, Apple u Europi podržava više od 670 tisuća zaposlenika radnih mjesta, a očekuje se kako će novim projektima poput ovih 'najnaprednijih zelenih centara' kompanija osigurati još na stotine novih poslova.