INICIJATIVA PROTIV RASIZMA

Apple uklanja igre s konfederacijskim obilježjima

28.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi developeri koji proizvode igre za App Store, od nedavno su dobili prijavu za korištenje obilježja Konfederacije američkih država

Uslijed nedavne pucnjave u Charlestonu, App Store je donio novu odluku - više neće podržavati ili objavljivati igre koje u sebi sadrže bilo kakva konfederacijska obilježja. Razlog ovome su iznimno rasistički motivi iza spomenutog niza ubojstava.

To će, osim distanciranja od spomenute tematike, najviše naštetiti mnogobrojnim povijesnim strategijama koje na App Storeu već dulje vrijeme imaju sasvim solidnu popularnost. Iako je fer prema obiteljima koje su izgubile svoje voljene, na velik broj kompletno nepovezanih proizvoda to se reflektira na najgori mogući način, premda iste ni na koji način ne potiču rasizam.


Radi li se o iznimno nekorektnom potezu ili opravdanom nastojanju pri smanjivanju rasnih tenzija u Sjedinjenim Državama, prosudite sami. Ono što je sigurno jest da autori povijesnih strategija poput serijala Civil War nisu pretjerano zadovoljni odlukom iz Applea.

Neki od autora pokazali su razumijevanje za ovu odluku. Tvorci povijesno autentične strategije Ultimate General: Gettysburg objavili su službenu izjavu prema kojoj razumiju senzibilitet prikazivanja problematične ikonografije u videoigrama, premda napominju kako su ujedno i zahvalni mnogim učiteljima koji su djeci ovu igru prikazali kako bi iskusili bitku kod Gettysburga onakvom kakva je doista i bila. Njima je, naime, u slučaju da micanje njihove igre doista doprinese razvoju tolerancije u Sjedinjenim Državama, gesta povlačenja naslova iz Appleova dućana važnija od puke zarade.

Nadamo se jedino da će taj potez doista pomoći u Appleovoj nagloj i do neke mjere razumljivoj miroljubivoj namjeri.