USKORO...

Apple razmišlja o uklanjanju utora za slušalice?

09.06.2014 u 10:22

Bionic
Reading

U sklopu MFi (Made-For-iPhone/iPad/iPod) programa Apple je potiho uveo mogućnost spajanja slušalica korištenjem Lightning priključka umjesto uobičajenog 3,5-milimetarskog. Kratkoročno to ne znači mnogo, nadolazeći iPhone će vrlo izgledno imati 'stari' priključak za slušalice, no ostaje mogućnost da će u budućnosti iPhone zbog smanjivanja dimenzija ostati bez njega

Softverskom nadogradnjom u budućnosti Apple će proširiti audio mogućnosti postojećih uređaja koji koriste Lightning priključak, a prve slušalice s tim priključkom bi trebale biti u mogućnosti koristiti i integrirane mikrofone. U ovom smislu, analitičari vide kupovinu Beatsa kao solidan potez kompanije iz Cupertina.


U Appleu ovo vide kao rješenje više stvari odjednom. Osim toga da slušalice napaja baterija uređaja, neke 'bežične' varijante bi se tako mogle i puniti, mogle bi nadograđivati firmware, a korištenjem tzv. passthrough setupa bi se uređaji mogli koristiti i puniti istovremeno.

Ono što ostaje pitanjem jest koliko je Apple 'hrabar' za uklanjanje standarda koji jest star - ali radi, naizgled samo zbog toga da oslobodi 'ekstra prostor' u uređaju (baš kao što je to napravljeno korištenjem Lightning konektora). Kompanija je ranije usvajala i uklanjala brojne standarde koji su se pokazali i potpunim promašajima ili punim pogotkom, no kad je o audio kvaliteti riječ, značajnijih prednosti bi teško moglo biti po nekim autorima, posebno s obzirom na to da iTunesi trenutno ne nude lossless sadržaj.

S druge strane, nije riječ o ničem posebno neizvedivim za kompaniju iz Cupertina.