IBOOKS AUTHOR

Apple priprema revoluciju u edukaciji

  • Autor: S.Š.
  • Zadnja izmjena 20.01.2012 11:20
  • Objavljeno 20.01.2012 u 09:54
ipad ibooks author

ipad ibooks author

Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Apple je predstavio iBooks Author, novi alat za izradu e-knjiga, te novi izgled udžbenika za iPad. Tim novitetima Apple bi mogao revolucionirati način na koji učimo

iBooks Store, virtualni dućan za kupovinu e-knjiga na iPadu i iPhoneu, dobio je novu kategoriju - textbooks, odnosno udžbenici. Promjena nije velika, no Appleove ambicije su ogromne: kako tvrdi Appleov Phil Schiller, ta će kategorija jednog dana sadržati 'sve predmete, za sve razine, za svakog studenta'.

S obzirom da se 1,5 milijuna iPada već koristi u školama, u Appleu vide budućnost u kojoj djeca papirnate udžbenike zamjenjuju upravo tim uređajem, a prvi korak ka toj budućnosti dva su srednjoškolska udžbenika, predstavljena u suradnji s izdavačima McGraw-Hillom, Pearsonom te Houghton Mifflin Harcourtom.

Ipak, pravu revoluciju krije iBooks Author, alat s kojim svatko može napraviti e-knjigu jednostavnom 'drag-and-drop' organizacijom sadržaja.

Iako su za to postojali posebni alati, dosad je izrada e-knjiga bio relativno naporan posao. iBooks Author omogućuje ubacivanje slika, dijagrama, 3D objekata i videoisječaka u tekst, a sve to je, tvrdi Apple, toliko jednostavno da ćete se zabavljati radeći knjigu.

Implikacije tog alata, koji je besplatno dostupan u Mac App Storeu, ogromne su. Izrada knjige ili udžbenika bit će puno jednostavniji posao, a udžbenici će pojeftiniti (dva nova koje je Apple predstavio koštaju 15 dolara, ali za očekivati je da će ta cijena biti i niža). I, naravno, digitalni udžbenici omogućuju napredni prikaz sadržaja o kakvom mi, koji smo učili na papirnatim udžbenicima, nismo mogli ni sanjati.

Apple već ima dogovore s tri gore spomenuta izdavača, koji kontroliraju većinu tržišta udžbenika za budućnost. I, kako to Amerikanci vole reći, that's a wrap. Apple ima sve komponente koje mu trebaju da pretvori iPad u udžbenik 2.0. Nas samo zanima kad će se to početi događati i kod nas...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi