PING

Apple predstavio nove iPode i društvenu mrežu

02.09.2010 u 08:17

Bionic
Reading

Apple je na posebnoj konferenciji za medije posvećenoj glazbi predstavio nove verzije iPoda, društvenu mrežu (koja dolazi s novom verzijom iTunesa 10) pod nazivom Ping te novu verziju svoje mobilne platforme iOS

Nakon već standardne (ali još uvijek impresivne) samohvale, jer je Steve Jobs izjavio da su prodali 120 milijuna uređaja iOS (u što spadaju iPhone, iPod Touch i iPad), krenule su najave proizvoda koje su ovaj put ispunile sva očekivanja.

iPod Touch i Shuffle dobili su manje nadogradnje: Shuffle se gotovo pa vratio jednu generaciju unazad, a još uvijek je to najmanji uređaj na koji je teoretski moguće strpati Appleovo sučelje Click Wheel. iPod Touch je pak izgubio nešto težine, ali je zato dobio isti zaslon kao i novi iPhone te prednju i stražnju kameru uz mogućnost snimanja HD videoisječaka (u razlučivosti 720p) i videorazgovora preko WiFi mreže, što Apple zove Facetime.

Najzanimljiviji od predstavljenih uređaja definitivno je iPod Nano, koji je dobio posve novi format: sada je to gotovo kvadratičan uređaj s malenim zaslonom osjetljivim na dodir, i na prvi pogled izgleda i funkcionira otprilike kao četvrtina iPhonea. Dolazi u sedam boja i dva kapaciteta: 8 i 16 GB, po cijenama od 149 i 179 dolara.

Apple je najavio i nešto što analitičari i novinari nisu očekivali: društvenu mrežu pod nazivom Ping. Preko Pinga možete pratiti što prijatelji slušaju (uključujući i poznate glazbenike), pratiti tko odlazi na koji koncert i što se događa u vašem gradu, a sve to radi na iPhoneu i iPodu Touch. Da biste instalirali Ping, samo morate preuzeti novu verziju iTunesa (u nas još nije dostupna, ali trebala bi to postati uskoro) i imati korisnički račun u jednoj od 23 zemlje u kojima je aktivna komponenta iTunesa za kupovinu glazbe; nažalost, Hrvatska nije jedna od njih.