KONFERENCIJA WWDC

Apple predstavio El Capitan i vlastiti glazbeni servis!

08.06.2015 u 21:00

Bionic
Reading

Appleova ovogodišnja konferencija za developere otkrila je kako u Cupertinu rade na poliranju svojih sustava, kako OS X za Mac računala, tako i za iOS mobilnu platformu. watchOS nove generacije pak donosi mogućnost pisanja nativnih aplikacija te neke od mogućnosti poznatih s iOSa

Tri ekosustava danas u Appleu tako čine OS X, iOS i watchOS. Posebno je istaknuta mogućnost pisanja nativnih aplikacija za novu verziju operativnog sustava namijenjenog pametnom ručnom satu, ali i činjenica da je App Store prešao 100 milijardi preuzimanja aplikacija.

No, početak priče na ovogodišnjem WWDC-u je vezan uz OS X. Nova verzija ovog operativnog sustava zvat će se El Capitan, a fokus riječima Applea pada na bolje iskustvo i performanse. Safari preglednik je dobio mogućnost 'pribadanja' tabova poput svih drugih preglednika na tržištu.


El Capitan će korisnicima omogućiti i rad na nekoliko prozora odjednom - jedan pored drugog, baš kao što je to već duže vremena moguće na Windows sustavima te Linux distribucijama. S tim rečenim, dorađen je i Mission Control te olakšano baratanje prozorima.

Što se tiče performansi, Apple tvrdi kako se na El Capitanu aplikacije otvaraju 1,4 puta brže te je prebacivanje među njima do dva puta brže u odnosu na Yosemite. Zahvaljujući prelasku na Metal tehnologiju, igre i grafički zahtjevni programi radit će brže no ikad.

Beta OS X El Capitan je za developere spremna već od danas, a dovršetak se očekuje na jesen. Nadogradnja će biti besplatna, kao i do sada.


iOS brži, bolji, manje potrošnje

Baš kao i za OS X, Apple navodi kako je i za mobilnu platformu fokus bio rafinirati iskustvo iz temelja, osigurati bolje performanse na uređajima uz nižu potrošnju. Za iOS 9 je prvi dio prezentacije zauzela 'umjetna inteligencija', tj. Siri. Siri će npr. moći prikazati fotografije određenog datuma i lokacije kada korisnik to zatraži ili postaviti podsjetnike ovisno o lokaciji, što konkurencija već posjeduje. Kada se u iUređaj priključe slušalice, sustav će ponuditi reprodukciju glazbe.

Lokacijski servisi i pretraživanje su integrirani kao nikad prije. Apple od developera i očekuje da će iskoristiti API-je za pretragu, kojima će u vlastite aplikacije ubaciti inteligentno pretraživanje. Uređaj će od korisnika naučiti koje aplikacije prve koristi ujutro te ih ponuditi još na Lock Screenu. Ono što Apple sugerira jest da podatke o pretraživanjima neće vezati uz korisnikov AppleID niti će ih dijeliti s drugim tvrtkama.

Aplikacija Notes je doživjela značajne nadogradnje, uključujući alate za jednostavno uređivanje teksta. Apple još uvijek forsira vlastito Maps rješenje, dodavši neke mogućnosti poznate s konkurentskih servisa poput informacija o javnom prijevozu i sl.

Predinstalirane aplikacije na iUređajima Apple je odlučio obogatiti za još jednu - News. Poput Flipboarda, korisnik može odabrati teme koje ga zanimaju, a aplikacija će novosti trpati na jedno mjesto u vrlo čitljivom obliku. I ovdje je Apple napomenuo kako je privatnost korisnika na maksimalnoj razini.

iPad verzija iOS platforme dobit će dodatne mogućnosti u odnosu na iOS za iPhone, ali i sve prijašnje verzije sustava. Tako tipkovnica na ekranu postaje trackpad kada se na nju postave dva prsta, čime je selekcija sadržaja značajno olakšana. Pored toga, stigla je i toliko dugo očekivana mogućnost prikaza dvije aplikacije odjednom. Tu je i PiP način rada (Picture-in-Picture). Split View (u kojem dvije aplikacije zauzimaju jednak prostor na zaslonu) bit će moguće izvoditi samo na iPadu Air 2, a ove druge opcije bit će dostupne i na nešto starijim modelima.

S iOS 9 Apple donosi i Low Power način rada, kojim će korisnici dobiti do tri dodatna sata rada na svojim iUređajima. Developerska beta bit će dostupna danas, a baš kao i OS X, iOS 9 će svoje konačno izdanje u rukama potrošača ugledati na jesen. Svi uređaji koji pokreću 'osmicu', moći će pokrenuti i iOS 9, uz ograničene mogućnosti - kao i do sada.

One more thing

Apple je predstavio i glazbeni servis, o kojem su glasine govorile još otkako su u Cupertinu kupili Beats. Smatraju kako je svijet 'streaming glazbe fragmentirani nered', a premda je stvar daleko od toga, Apple naravno ima vlastito 'revolucionarno' rješenje - u sklopu jednog servisa - Apple Music. U igri su globalni radio aktivan 24/7, kombiniranje iTunes mogućnosti i 'spajanje' s izvođačima te sharing po društvenim mrežama.

S jedne strane gledano, riječ je o iTunes Ping servisu u njegovoj drugoj inkarnaciji. Prva verzija je ugašena još 2012. godine, no s Beatsom Apple će pokušati biti konkurentniji. Cijena Apple Music servisa bit će 10 dolara mjesečno, s prva tri mjeseca besplatnog pristupa. Tko poželi moći će se pretplatiti za cijelu obitelj (do šest članova) po cijeni od 15 dolara mjesečno.

Aplikacije za Windows i Android stižu na jesen, a dostupnost u više od 100 zemalja za iOS platformu se očekuje 30. lipnja.