RAČUNALA ČETIRI

Apple očekuje da bi vam novi iPhone trebao 'trajati' tri godine

19.04.2016 u 07:19

Bionic
Reading

Prema Appleovim očekivanjima, prvim vlasnicima će iPhonei i iPadi trajati do tri godine od kupovine, a Mac računala tek četiri godine. Na nedavnom otkrivanju iPhonea SE, baš kao i 9,7-inčnog iPada Pro Apple se 'ozbiljno' dotaknuo utjecaja na okoliš

I pored potpune marketinške provale da je 'korištenje starih računala tužno', očekivalo se nešto više - primjerice u smislu da je kupovina novih uređaja u redovitim periodima nešto...pa, nepotrebno. No, Apple ima vlastita očekivanja i tajming kojim raspolažu, prelista li se njihova stranica o društveno odgovornom poslovanju i ekologiji.

Sreća u cijeloj priči je da kompanija iz Cupertina nije toliko 'agresivna' u forsiranju kupovine novih uređaja - ili bolje rečeno - ranije su bili kudikamo 'gori'. Ranija izdanja iPhonea i iPada su mogla računati upravo na tri godine podrške i iOS nadogradnji, dok se s otkrivanjem iOS platforme u izdanjima 8 i 9 stvar izmijenila. Stariji uređaji naravno ne dobivaju sve mogućnosti novih, a valja računati i s usporavanjem sustava s vremenom.


Kako ne bi upali u vlastitu zamku o 'tužnom korištenju' pet godina starih računala, Apple na svojim stranicama navodi kako se od Mac računala očekuje da vlasnicima traju četiri godine. Nakon toga bi, eto, prema navikama korisnika trebalo kupiti nešto novo. Sreća u cijeloj priči je opet činjenica da OS X 10.11 El Capitan i dalje podržava računala iz 2007. godine, što je dosta zgodno.

Apple Watch bi također trebao trajati do tri godine korištenja. Usprkos svemu, u cijelu računicu o očekivanjima nije uzet u obzir 'reciklaže' u smislu da se vlasnici starih uređaja riješe tako da ih prodaju drugima i slično. Kako god se okrene, skupocjeni gadgeti imaju itekako ograničeno (očekivano) trajanje, no tržište je više no sretno s tim. Istinska reciklaža i utjecaj na okoliš su mnogo veći problem i oko njega se treba zabaviti ozbiljnije no jednostavnom linijom da je korištenje starih uređaja 'tužno'.