LEGENDARNA '1984'

Apple Macintosh napunio 25 godina

23.01.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Sada već legendarna reklama '1984', koju je režirao Ridley Scott, emitirana tijekom utakmice Super Bowl XVIII 22. siječnja 1984. označila je komercijalnu prodaju prvog Macintosha te početak Appleova pohoda na tržište

Na policama trgovina prvi Macintosh našao se dva dana nakon emitiranja reklame, 24. siječnja 1984. godine, i to po cijeni od 2.495 dolara. Isporučivao se sa 128k RAM-a, floppy driveom, tipkovnicom te mišem. U samo nekoliko mjeseci Apple je prodao 72.000 primjeraka ovog računala, koji je već u rujnu iste godine zamijenio njegov nasljednik Macintosh 512k.

Macintosh definitivno nije bilo prvo računalo koje je koristilo grafičko sučelje, no uvelike je doprinijelo njegovom korištenju.


Tijekom devedesetih godina Apple je konstantno gubio udio na tržištu jer se nikako nije mogao uspješno nositi s računalima IBM PC na kojima su se vrtili Windowsi, no pojava sve-u-jednom iMaca 1998. godine definitivno je označila uskrsnuće ovog brenda.

Danas je Apple puno više od proizvođača računala i pripadajućeg softvera. Štoviše, neprikosnoveni je kralj tržišta prijenosnih multimedijskih playera sa svojom serijom iPoda, a mobitel proizašao iz tabora ove kompanije – iPhone ugrabio je i znatan dio ovog dijela ICT tržišta.