NAKON BANKROTA

Apple je, riječima proizvođača safirnog stakla, 'opresivan i težak'

Bionic
Reading

Jedan od ključnih proizvođača i partnera za Appleove proizvode, GT Advanced Technologies nedavno je naglo proglasio bankrot. Riječ je o kompaniji koja se specijalizirala za razvoj safirnih dijelova (pokrov kamerice i senzora Touch ID u iPhoneu), a prije otkrivanja najnovijih uređaja iPhone 6 i 6 Plus, glasine su sugerirale da će i čitavi ekrani biti od safirnog stakla. S obzirom na bankrot, počela su prva sudska saslušanja u kojima su isplivali i neki 'nezgodni' detalji

Iako se već dugo vremena sugeriralo da su ugovori s kompanijom iz Cupertina krajnje restriktivni, Appleovi partneri do sada nisu imali prilike ni priznati njihovo postojanje, a kamoli što drugo. Barem dio priče otkrio se na prvom ročištu u kojem odvjetnici kompanije GT Advanced Technologies navode da treba objaviti što više informacija iz ugovora - zbog interesa vjerovnika i dioničara. Sud je odobrio otkrivanje bitnih dijelova ugovora.

U podnescima prošlog tjedna, ova je kompanija svoj ugovor o opskrbi Applea s komponentama nazvala 'opresivnim i teškim'. Jedna od očekivanih stavki bila je ona da je kompanija dužna platiti 50 milijuna dolara Appleu, u slučaju da neke komponente 'procure van'.

Uz brojne glasine kako je barem jedan novi iPhone trebao imati pokrov od safirnog stakla, analitičari su vjerovali da će Appleov partner u priči zabilježiti nevjerojatan poslovni rast. Kompanija iz Arizone, suprotno očekivanjima, bankrotirala je, a oba nova mobitela koje je predstavio Apple nisu donijela 'očekivani' novitet, iako je pokrov od safirnog stakla najavljen za Apple Watch. Štoviše, GT Advanced Technologies većinu krivnje za bankrot svaljuje na Apple, jer im nije na vrijeme isplatio 139 milijuna dolara.


Po svoj prilici, ovaj slučaj će biti posebno težak na sudu - pa i zbog medijske pokrivenosti i zanimanja. GT je od Applea krajem 2013. dobio zajam u visini od 578 milijuna dolara u sklopu petogodišnjeg sporazuma o izradi posebnog pogona za proizvodnju safirnog stakla. U Appleu su tek javili da su iznenađeni naglim bankrotom i odlukom iz GT Advanced Technologies te da će razmotriti kakve korake trebaju napraviti za daljnji razvoj priče. Konačni rasplet priče donijet će sud, a hoće li (i u kolikoj mjeri) to utjecati na Appleove proizvodne linije, tek treba vidjeti.

Na leđima GT-a istovremeno leži zajednička tužba dioničara, koji smatraju da je kompanija namjerno sakrivala ili loše interpretirala svoje financijske mogućnosti.