ISTRAŽIVANJE JE POKAZALO

Apple ima najvjernije sljedbenike

28.11.2011 u 11:17

Bionic
Reading

Pametni telefon je pametni telefon. Svejedno je koji koristite, samo neka radi kako treba. Ili ipak nije?

Baš i nije, kaže novo istraživanje tvrtke GfK. Čini se da će ljudi prije proći kroz gnjavažu potrebnu da bi se promijenilo banku nego se odreći pametnog telefona koji koriste.

Tako barem misli svaki peti vlasnik iPhonea i iPada, jedan je od zaključaka istraživanja provedenog na 4.500 ispitanika u devet zemalja - Brazilu, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama - čiji je cilj bio ispitati prepreke pri prijelazu s jednog operativnog sustava na drugi kad su pametni telefoni u pitanju, piše PC Mag

Apple se može pohvaliti najvjernijim poklonicima. Čak 84 posto ispitanika koji koriste iPhone reklo je da bi ga ponovno odabralo. Za Googleov Android ponovno bi se odlučilo 60 posto sadašnjih korisnika, a za RIM-ove Blackberryje ni svaki drugi (48 posto), prenosi MSNBC

No ujedno čak 63 posto ispitanika ne želi mijenjati operativni sustav koji koristi. Što znači da bi ulazak na tržište novim igračima mogao biti prilično težak.

Očekivano, što se više naviknete na operativni sustav i prilagodite ga različitim aplikacijama, manje je vjerojatno da ćete se odlučiti na neki drugi.

Što više usluga i aplikacija koristite, veći su izgledi da ćete se pretvoriti u vjernog sljedbenika Applea ili Androida. Do točke iza koje postaje teško se vraćati dolazi se negdje oko sedmog servisa. Stanovnici SAD-a na svojim uređajima u pravilu imaju više aplikacija i usluga nego korisnici u drugim zemljama.

Kad su ih pitali zašto su vjerni operativnom sustavu koji koriste, 72 posto ispitanika navelo je lakoću korištenja i brzo snalaženje u navigaciji. Njih 33 posto je reklo kako uopće ne želi mijenjati sadašnje postavke svog telefona, 29 posto kako ne želi učiti novi operativni sustav, a 28 posto kako ne želi prebacivati sadržaj sa svog sadašnjeg pametnog telefona na novi.

Oko 72 posto ispitanih vlasnika pametnih telefona također smatra da je važno to da mogu pristupiti svom svojem sadržaju s različitih uređaja, poput tableta i osobnih računala.

Prema podacima tvrtke IDC, prodaja pametnih telefona - četiri godine nakon što je Apple predstavio prvi iPhone - i dalje raste. Tijekom zadnjeg kvartala bila je veća 49 posto nego u istom razdoblju lani.