PATENTNI RAT NA SUDU

Apple i Samsung na sudu - borba do iznemoglosti?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.07.2012 19:02
  • Objavljeno 21.07.2012 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U ponedjeljak, 30. srpnja, dogodit će se značajan trenutak u gotovo godinu i pol dugom patentnom ratu Applea i Samsunga. Počet će suđenje čiji bi ishod - kakav god bio - mogao značajno promijeniti puno toga

Sukob je počeo u travnju 2011. Apple se okomio na Samsung zbog toga što proizvodi južnokorejske tvrtke liče na iPhone i iPad previše da bi to bilo slučajno.

Na udaru su se našli Samsungovi uređaji Captivate, Continuum, Vibrant, Galaxy S 4G, Epic 4G, Indulge, Mesmerize, Showcase, Fascinate, Nexus S, Gem, Transform, Intercept i Acclaim te tableti iz serije Galaxy.

Samsung je uzvratio tužbom tvrdeći kako je Apple neovlašteno koristio deset njegovih patentima zaštićenih tehnologija, poput onih vezanih uz 3G-a i bežično povezivanje.

Apple je prvi bod ubilježio kada je u kolovozu prošle godine njemački sud zabranio prodaju Galaxy Taba 10.1 u svim zemljama EU, osim Nizozemske. Zbog te je zabrane taj uređaj povučen s berlinskog sajma IFA.

Uslijedila je zabrana prodaje u Australiji (koju su kasnije slijedile i druge, uključujući i američku). No Samsung je barem djelomičnu zadovoljštinu dobio time što je Apple bio prisiljen otkriti dio izvornog koda za iPhone 4S.

Jedna od zadnjih epizoda tog na trenutke bizarnog sukoba odigrala se u Velikoj Britaniji, gdje je sudac Colin Birss Appleu naložio da na svojim stranicama s britanskom domenom i u novinama na Otoku (Financial Times, Daily Mail, Guardian Mobile i T3) objavi njegovu presudu, prema kojoj ih Samsung nije kopirao.

Podsjećamo, to je isti sudac koji je u obrazloženju presude naveo kako je malo vjerojatno da će kupci pomiješati Appleove i Samsungove proizvode, zato što južnokorejski uređaji nisu tako kul.

Šamaranje tužbama


Dva se diva, dakle, već godinu i pol naganjaju diljem globusa pokušavajući nadjačati jedan drugog mlateći se portfeljima patenata, pri čemu im sa strane podršku pružaju drugi titani, poput Googlea.

Zasad je podignuto pedesetak tužbi u desetak zemalja. Ovisno o sudskoj praksi u pojedinim zemljama, to bi se moglo pretvoriti i u stotinjak parnica.

Rat se vodi za dominaciju na najbrže rastućem segmetnu tržišta potrošačke elektronike. Iako mu treba još dosta da dostigne tvrtku iz Cupertina, Samsung je počeo grabiti pristojne komade udjela tržišta pametnih telefona i tableta.

Apple je trenutačno u ofenzivi, ali Samsung drži patente vezane uz LTE i tehnološki je napredniji na tom području. Barem dio pritiska na Samsung vjerojatno se može objasniti željom da se nagodbom i međusobnim licenciranjem dođe do patenata koji ga pokrivaju.

Procjenjuje se kako su obje strane na odvjetničke usluge dosad potrošile stotine milijuna dolara, koje bi - barem što se nas potrošača i korisnika tiče - bilo pametnije uložiti u razvoj novih proizvoda i usluga.

Apple bolje stoji s gotovinom, ali pitanje je isplati li mu se doista razvlačiti parnicu unedogled.

Obje kompanije ovise jedna o drugoj. Ako perje počne još ozbiljnije letjeti, Apple će morati naći drugog dobavljača budući da od Samsunga nabavlja komponente te neke od procesora iz serije A4 i A5 koje ugrađuje u iPad, iPhone i Apple TV. Dosad je prodao 25 milijuna uređaja u koje su ugrađeni Samsungovi dijelovi.

A Samsung će morati smisliti kako se oporaviti od gadnog financijskog udarca. Procjenjuje se da njegovo poslovanje s Appleom vrijedi osam milijardi dolara (oko 45,6 milijardi kuna).

Razrješenje se ne nazire

Kako sada stvari stoje, razrješenje još nije na pomolu. Nakon što je sudski pokušaj mirenja i pregovora u svibnju propao, unatoč tome što su Tim Cook i Choi Gee-Sung proveli ukupno šesnaest sati pokušavajući pronaći zajednički jezik, postalo je jasno kako će se dio raspleta odigrati pred sucem.

Apple je, naizgled, ponešto u prednosti. Sutkinja Lucy Koh odobrila je zabranu tableta Galaxy 10.1. na američkome tržištu. Premda Samsungu to neće značajno naškoditi na prihodovnoj strani (šteta je procijenjena na oko 80 milijuna dolara, odnosno oko 456 milijuna kuna), takve su zabrane rijetka pojava u SAD-u, naročito prije nego što suđenje počne.

Istovrsna zabrana za Galaxy Nexus, ako ostane na snazi dva mjeseca, mogla bi Samsung koštati 120 milijuna dolara (oko 684 milijuna kuna).

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Jedno od najzanimljivijih pitanja na koje će sud morati dati odgovor jest ustvari - što se sve može (i treba) zaštititi kao intelektualno vlasništvo?

Primjerice, može li to biti razvoj 'proizvoda pravokutnog oblika sa sva četiri kuta jednako zaobljena'? Može li jedna tvrtka polagati isključivo pravo na agregirano pretraživanje? Ili na softverske opcije kao što su 'slide-to-unlock', pretraživanje s automatskim popunjavanjem...?

Ako je odgovor potvrdan, što će biti iduće? Hoće li izumitelj bookmarka nebuloznim zahtjevima u stečaj otjerati Microsoft, Mozillu i Google? Hoćemo li vidjeti patente za tekst i slike na web-stranicama?

Pravo na intelektualno vlasništvo treba poštivati, ali pritom treba naći mjeru koja će omogućiti razvoj, inovaciju i slobodno tržišno natjecanje te ne uskratiti mogućnost izbora nama korisnicima.

Kakav ishod možemo očekivati?


Sudski sukobi oko patenata obično završavaju nagodbom iza zatvorenih vrata koja u pravilu uključuje međusobno licenciranje. Tužbe i javna prepucavanja koriste se kao oblik pritiska kako bi se ishodila što bolja pregovaračka pozicija.

Hoće li to i ovdje biti slučaj? Moguće, iako je teško zamisliti da će Apple u potpunosti odustati od tužbi vezanih uz trgovačku marku i elemente dizajna koji su vezani uz prepoznatljivost.

Samsung nema što ponuditi zauzvrat - njegovi uređaji i elementi softverskog sučelja doista sliče na Appleove - a društvo iz Cupertina ne smije riskirati da kopiranje njegovog prepoznatljivog dizajna postane prihvatljivo.

Stoga će, ako do nagodbe dođe, ona vjerojatno biti postignuta najprije oko tehničkih pojedinosti, a Samsung će morati promijeniti dizajn i/ili platiti odštetu. To bi trebala biti dovoljno snažna poruka ostalima koji namjeravaju krenuti putem južnokorejske tvrtke.

Ako potraje, izvjesno je da će to biti jedno od najzanimljivijih suđenja u svijetu tehnologije, tijekom kojeg će isplivati puno javnosti dosad nepoznatih podataka, kao i prljavog rublja obiju kompanija.

Što se nas korisnika tiče, vjerojatno već sad plaćamo skupe odvjetničke timove obiju strana, bez kojih bi pametni telefoni i tableti mogli biti zeru jeftiniji.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

No to je manji problem. Presuda koja bi išla u potpunosti u korist Applea otvorila bi vrata novom razdoblju zaštite intelektualnog vlasništva.

Mogla bi zakočiti (ili barem usporiti) sadašnji razvoj niza proizvoda potrošačke elektronike te Appleu i drugim kompanijama koje sjede na debelim portfeljima patenta osigurati dominaciju (a moguće i nove izvore prihoda) na još neko vrijeme.

No mogla bi potaknuti razvoj inovacija, jer će tvrtke biti prisiljene pronalaziti načine kako zaobići dizajn i tehnologije zaštićene patentima. To se već događa - Samsung je ne jednom posegnuo za tom taktikom.

Presuda u korist Samsunga bit će prilično loša vijest za Apple, zato što će ne samo potrošiti hrpu novca, već i uzdrmati poziciju na drugim otvorenim bojišnicama, ponajprije onima prema HTC-u i Motoroli.

Konačno, pitanje je može li u ovakvim sukobima uopće biti pobjednika? Apple sve više stječe imidž kompanije koja koristi sud i ogromnu financijsku moć kako bi ugušila konkurenciju. Samsung zasad profitira, jer ga se percipira kao žrtvu, ali se mora stalno prati od optužbi da proizvodi i prodaje krivotvorine.

Bilo kako bilo, slijedi nam zanimljivo sudsko ljeto u ICT svijetu. Pripremite kokice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi