SULUDIH 92 POSTO

Apple grabi praktički sav profit na tržištu pametnih telefona

15.07.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Apple na tržištu pametnih telefona možda drži manje od 20 posto udjela, no to ih ne spriječava u grabljenju čak 92 posto svog profita u tom segmentu, izvještava Wall Street Journal

Prema podacima analitičke kuće Canaccord, Apple je povećao profit u svijetu pametnih telefona za čak 65 posto u prvom kvartalu (u odnosu na isto razdoblje lani). U praktičnim brojevima to znači da su u Cupertinu ugrabili čak 92 posto svog profita u svijetu pametnih telefona dok su svi ostali kupili mrvice. Samsung se ipak izdvaja od ostalih tisuću proizvođača, jer su ipak ugrabili 15 posto svog profita prema Canaccordu.

Nije greška u brojevima - već ranija izvješća su pokazivala da Samsung i Apple grabe 'više od 100 posto' profita u svijetu pametnih telefona. Analitičke kuće su do tog podatka došle zbog toga što ostali proizvođači ili posluju u 'pozitivnoj nuli' ili jednostavnije - gube novac na svakom prodanom uređaju. Zanimljivo je da je Samsung ne tako davno bio rame uz rame s Appleom kada je riječ o profitu u segmentu pametnih telefona, no niz lošijih poslovnih poteza su doveli do ovakve situacije u kojoj Apple ima apsolutnu kontrolu tržišta.


Naravno, mnogi proizvođači pametnih telefona ih koriste kako bi zaradili naknadno na određenim uslugama, a ne na samom hardveru. U međuvremenu, prosječna cijena iPhonea se povećala za šezdesetak dolara, zahvaljujući modelu veće dijagonale 6 Plus.

WSJ