GLEDAJ SVOJA POSLA!

Aplikacije koje vam osiguravaju bar trunku privatnosti

  • Autor: M. Č. / ZDNet
  • Zadnja izmjena 10.06.2013 11:17
  • Objavljeno 10.06.2013 u 11:17
detektiv polovna sigurnost

detektiv polovna sigurnost

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Pametni telefoni nisu najsigurniji uređaji za vođenje osjetljive prepiske ili povjerljivog razgovora, ali ako su vam neophodni, možete ih zaštititi pomoću nekoliko aplikacija

Činjenica da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost neovlašteno prikupljala podatke direktno sa servera Microsofta, Yahooa, Googlea, Facebooka i drugih zabrinula je njihove korisnike diljem svijeta.

No iako je koncept privatnosti na internetu veoma krhak, to ne znači da on ne postoji. Treba samo znati koje alate upotrebljavati kako biste osigurali barem djelomičnu privatnost tijekom korištenja, primjerice, svog mobilnog telefona.

Tako je ZDnet pitao nekoliko hakera koji se brinu o sigurnosti (i nedostatku iste) te dobio preporuke za nekoliko programa koji bi vam, barem na mobilnom uređaju, mogli osigurati tračak privatnosti.

Ali prije no što pohrlite i instalirate ove programe, sitno upozorenje. Ponekad ćete privući pozornost već samom instalacijom takvih programa iako inače možda niste zanimljivi 'tajnim agencijama'.

Dakle iako mnogi prigovaraju govoreći da je Android zbog svog otvorenog koda najnesigurniji među operativnim sustavima za mobilne uređaje, upravo se na Google Playu mogu naći i najbolji programi za izbjegavanje neželjenog nadzora.

Jedan od njih je i TextSecure, program koji enkriptira tekstualne poruke ne samo tijekom slanja, već i na vašem pametnom telefonu. To znači da će poruke ostati zaključane čak i ako vam netko ukrade sam uređaj. Poruke koje se šalju drugom korisniku TextSecurea enkriptirane su i tijekom slanja, čime bi vaša komunikacija trebala biti zaštićena od bilo kakvih upada. I što je najbolje, aplikacija je besplatna.

Sad kad smo pokrili tekstualne poruke vrijeme je da osiguramo i same pozive. Besplatna aplikacija RedPhone instalira se na pametni telefon i ostaje gotovo neprimjetna. Do izražaja dolazi kada uspostavite poziv s osobom koja također ima instaliran RedPhone. Tada nudi mogućnost enkriptiranja razgovora, čime će vaš razgovor ostati zaista privatan.

Ostaje nam još samo osigurati privatnost prilikom surfanja internetom. Ono što vam može osigurati privatnost u tom slučaju je korištenje posrednika, odnosno proxya. Međutim on ujedno usporava cijelo iskustvo surfanja ma koliko brzu vezu imali.

Ukoliko ipak želite biti sigurni da nitko ne prati što radite na internetu, na svoj pametni telefon instalirajte Orbot, aplikaciju koja će omogućiti ostalim aplikacijama za surfanje internetom koje koristite da budu sigurnije.

Orbot koristi softver Tor da bi enkriptirao podatke s vašeg pametnog telefona i potom ih šalje kroz mrežu računala diljem svijeta kako bi 'sakrio' otkud ti podaci dolaze.

Prilikom konfiguriranja Orbota možete odabrati koje će aplikacije koristiti Orbot i tako sigurno koristiti, recimo, Twitter.

Uz Orbot, za sigurno surfanje internetom preporučuje se Orweb, a za sigurno čavrljanje s drugim korisnicima Gibberbot.

Bez obzira koju aplikaciju odaberete, jedno trebate imati na umu - pametni telefoni ipak su veoma nepouzdani pa ako zaista želite obaviti privatan razgovor, radije odaberite sustav 'licem u lice'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!