MOGLA BI ZATREBATI

Aplikacija koja vas izvlači iz uličnih nereda

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 27.06.2012 15:08
  • Objavljeno 27.06.2012 u 13:57
Atena prosvjed

Atena prosvjed

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ne želite se naći na putu gnjevne gomile ili nabrušenih specijalaca? U pomoć bi vam mogao priskočiti vaš pametni telefon

Aplikaciju je tijekom konferencije TEDGlobal u Edinburghu predstavio njen autor Salvatore Iaconesi. Softver za pametne telefone, koji još nije dostupan javnosti, već samo aktivističkim skupinama, preuzima podatke iz više društvenih mreža i koristi ih kako bi vlasnika upozorio koja su područja manje opasna tijekom prosvjeda, demonstracija i uličnih nereda, piše BBC.

Među društvenim mrežama na kojima prati poruke su Flickr, Instagram, FourSquare, Facebook i Twitter. Broji one sa sadržajem o potencijalnoj opasnosti i one bez njega, pa ih sintetizira u jednostavno čitljivo sučelje.

Dovoljno je usmjeriti telefon da bi sučelje u boji prikazalo je li to područje opasno ili ne. Ako zaslon pocrveni, bolje je krenuti u drugom smjeru. Ako se, naravno, baš ne želite naći tamo gdje je akcija. Ako pozeleni, ne morate se brinuti.

Iaconesi je nesvakidašnju aplikaciju razvio temeljem potreba aktivističkih pokreta diljem svijeta. Kako bi je dizajnirao, pratio je nemire u Velikoj Britaniji, Italiji, Tunisu i Egiptu. Inače je na čelu kolektiva AOS (Art is Open Source), koji okuplja inženjere, umjetnike i aktiviste usmjerene na dizajniranje aplikacija za građanstvo.

Uskoro bi se trebala pojaviti i javno dostupna aplikacija koju će biti moguće koristiti i za bolje snalaženje nakon potresa i drugih velikih prirodnih nepogoda te za bolje razumijevanje prometnih gužvi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi