DVIJE PRIJAVE U HRVATSKOJ

Anonimno prijavite mito i korupciju

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 24.05.2011 11:56
  • Objavljeno 24.05.2011 u 11:56
korupcija

korupcija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andreja Trpčić

Tijekom prošlog tjedna na internetu je zaživio novi servis naziva Bribespot, a koji korisnicima omogućuje da anonimno prijave slučajeve mita u svojim zemljama. Nekoliko dana od predstavljanja servisa, stigle su i prve prijave mita u Hrvatskoj

Mito je jedan od oblika korupcije od kojeg nije cijepljena ni jedna zemlja svijeta. Prema posljednjim podacima Transparency Internationala, Hrvatska se nalazi na 62. mjestu po korumpiranosti, a upravo tijekom današnjeg dana trebali bi biti objavljeni novi podaci o ovom globalnom problemu.

Prošlog tjedna na internetu te kao aplikacija za uređaje koje pokreće Android osvanuo je servis naziva Bribespot. Isti omogućuje potpuno anonimnu prijavu mita bilo kojem korisniku interneta te pregled slučajeva mita bilo gdje na svijetu.

Na Bribespotu već su osvanule dvije prijave mita u Hrvatskoj.

Jedan prijavljeni slučaj odnosi se na mito u Kninu gdje je gradonačelnica navodno platila 10.000 eura kako bi došla u posjed gornjeg kata nekretnine na adresi Ivana Gundulića, a drugi na granični prijelaz Goričan.

Na istom je neimenovani carinik od Mađara koji je pokušao u Hrvatsku ući s kilogramom krumpira tražio uvozne papire, no dozvolio mu je ilegalni ulazak s povrćem nakon što je za tu ‘uslugu’ primio 50 eura.

Nažalost, zasad nitko ne provjerava anonimne prijave na Bribespotu, tako da je izuzetno teško utvrditi njihovu vjerodostojnost, no s obzirom na to da je svaku pojedinačnu moguće objaviti na društvenim mrežama, vrlo je vjerojatno da će se vezano uz svaku od prijava javiti korisnici ovog servisa koji su doživjeli isti slučaj na istim lokacijama.

Posjetite www.bribespot.com

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi