ŠUŠKA SE

AMD ide na prodaju?

14.11.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Loša financijska situacija i problemi s kojima se već dulje suočava mogli bi natjerati AMD na rasprodaju tvrtke ili barem dijela patentnog portfelja

Proizvođač čipova Advanced Micro Devices (AMD) mogao bi uskoro krenuti u rasprodaju svog portfelja, javlja Reuters

Iako još nije poznato što je točno šefovima AMD-a u planu, zna se da su unajmili investicijsku banku JPMorgan Chase & Co da ispita tržište i mogućnosti.

Prema Reutersovim izvorima, 'mogućnosti' obuhvaćaju prodaju dijela kompanije, ali i dijela patenata kojima se AMD najviše ponosi.

U AMD pak tvrde kako ne razmišljaju aktivno o prodaji kompanije ili njenih vitalnih dijelova.

Međutim kompanija je u ozbiljnim problemima u posljednje vrijeme.

Vrijednost dionice pala je za više od 60 posto ove godine, a u posljednje vrijeme sve su češće vijesti o otpuštanjima inženjera.

Analitičari ističu kako je AMD-ova bolna točka ovisnost o tržištu osobnih računala, ali i kako postoji nada u preokret negativnog trenda ukoliko se tvrtka okrene proizvodnji čipova za konzole za igranje.

Neki analitičari spominju AMD-ovog najvećeg rivala, Intel, kao najizglednijeg potencijalnog kupca, ukoliko do prodaje dođe.

Drugi su pak skeptični oko prodaje i ističu kako najveća vrijednost AMD-a leži u inženjerima koji su radili na razvoju novih čipova.

Nije isključeno ni da se u cijelu situaciju uključe banke koje bi mogle pomoći AMD-u da se izvuče iz trenutne negativne financijske situacije.