ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Amazon je masno platio za preuzimanje tvrtke Ring, njegovi zaposlenici sad ju žele ugasiti

30.01.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Max Eliaser poziva na gašenje Ringa, tvrtke koja se bavi kamerama za kućna zvona, a koju je 2018. godine Amazon preuzeo za dvije milijarde američkih dolara

Stotine Amazonovih zaposlenika nedavno se udružilo u organizaciju Amazon Employees for Climate Justice kako bi prisilili tu tvrtku na poduzimanje koraka nužnih kako bi se suočili s globalnom klimatskom krizom.

TEHNO PREGLED

Pogledajte neke od najjednostavnijih i najboljih nadzornih kamera u ponudi

Pogledaj galeriju

Oglasili su se nedavno na platformi Medium s različitim viđenjima klimatskih promjena. Ali, softverski inženjer Max Eliaser je progovorio o drugoj temi. Evo što je napisao:

Postavljanje umreženih kamera za nadzor doma pomoću koje je snimke moguće potraživati iz jedne lokacije jednostavno nije kompatibilno sa slobodnim društvom. Problemi zaštite privatnosti nisu rješivi regulacijom pa stoga ravnoteža ne može biti postignuta. Ring treba ugasiti odmah i nikad ga ne vratiti.

Njegov oštar stav dijeli rastući broj boraca za ljudska prava, stručnjaka za nadzor i znalaca koji nastoje upozoriti na moguće opasnosti koje korištenje Ringovih kamera krije. Procjenjuje se kako je ta tvrtka prodala blizu 400 tisuća kamera tijekom prosinca prošle godine.

Zbog čega bi trebali biti zabrinuti? Pa, ljudi koji odluče kako neće postaviti jednu od tih kamera ili sudjelovati u lokalnoj mreži za nadzor (softverski sustav Neighborhoods koji policiji omogućava izravan pristup snimkama korisnika) ne mogu ih izbjeći.

Naime, ako netko od susjeda postavi Ringovu kameru ne možete ih natjerati na to da ne bilježe vas, vašu obitelj i vaše goste. Isto vrijedi za Amazon i policiju.

Poželi li netko - Amazonov zaposlenik, policajac ili haker - zlorabiti sustav na bilo koji način treba tek osigurati pristup obližnjoj kameri. Vi ju uopće ne morate imati.

Uz to, snimke bivaju poslane na web poslužitelje Ringovih partnera u državama poput Ukrajine, a prateća aplikacija za Ringove kamere puna je softvera za praćenje, piše Next Web.