TEHNO NOVITETI

AI na djelu: Google predstavio novi uredski alat za generiranje video prezentacija

10.04.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Google Vids donosi mogućnost stvaranja korporativnih prezentacija čarolijom generativne umjetne inteligencije

Svi veliki proizvođači softvera traže načine kako upotrijebiti AI kako bi pomogli korisnicima u razvoju kreativnog sadržaja. Ovog je utorka uoči konferencije za korisnike Google Cloud Next u Las Vegasu, Google predstavio najnoviji alat za izradu videa koji pokreće umjetna inteligencija - Google Vids. Alat će, kad izađe, postati dio paketa Google Workspace.

'Želim podijeliti nešto stvarno potpuno novo. Na Google Cloud Nextu otkrivamo Google Vids, potpuno novu aplikaciju za izradu video zapisa za rad s umjetnom inteligencijom,' rekla je Aparna Pappu, potpredsjednica i generalna direktorica u Google Workspaceu.

Ideja je ponuditi alat za izradu videozapisa koji radi uz druge alate Workspacea kao što su Dokumenti i Tablice, uz sličnu mogućnost stvaranja i suradnje u pregledniku, osim u ovom slučaju - na izradi videa. 'Ovo je vaš pomoćnik za video uređivanje, pisanje i produkciju, sve u jednom', rekla je Pappu. 'Pomažemo transformirati materijale koje već imate - bilo da se radi o marketinškom tekstu ili slikama ili bilo čemu drugom u vašem disku - u uvjerljiv video.'

Kao i drugi Google Workspace alati, u Vidsima možete surađivati s kolegama u stvarnom vremenu putem preglednika. 'Nema potrebe da šaljete datoteke e-poštom. Vi i vaš tim možete raditi na priči u isto vrijeme sa svim istim kontrolama pristupa i sigurnosti koje pružamo za cijeli Workspace,' rekla je.

Primjeri vrsta videozapisa koje ljudi stvaraju s Google Vidsom uključuju predstavljanje proizvoda, sadržaje za obuku ili slavljeničke timske videozapise. Kao i većina generativnih AI alata, Google Vids počinje s upitom. Nakon što unesete opis kako želite da video izgleda, možete pristupiti datotekama na svom Google disku ili koristiti zalihe sadržaja koje pruža Google, a AI će početi raditi, stvarajući scenarij videozapisa na temelju vaših ideja, objašnjava TechCrunch.

Zatim možete promijeniti redoslijed različitih dijelova videozapisa, dodati prijelaze, odabrati predložak i umetnuti audio zapis gdje snimate zvuk ili dodati skriptu i unaprijed postavljeni glas će to pročitati. Kada budete zadovoljni, možete generirati videozapis. Usput kolege mogu komentirati ili unositi izmjene, baš kao i s bilo kojim Google Workspace alatom.

Google Vids je trenutno u fazi ograničenog testiranja. U lipnju će biti dostupan dodatnim testerima u Google Labsu, dok će nakon izlaska biti dostupan korisnicima s pretplatama na Gemini for Workspace.