E3 2018

8K grafika, 120 sličica u sekundi, datum izlaska: evo što sve znamo o novoj generaciji Xboxa

10.06.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Microsoft je tijekom svoje službene E3 prezentacije progovorio o novoj generaciji svoje popularne konzole koja, kao što smo i očekivali, kreće u koštac sa Sonyjevim (neslužbeno imenovanim) PlayStationom 5

Obožavatelji videoigara na ovogodišnjem su E3-ju zbilja dobili hrpu stvari kojima se mogu veseliti. Jedna od njih je novi Xbox koje Microsoft skriva pod kodnim imenom Scarlett. Konzola će, prema proizvođaču, biti četiri puta brža od Xboxa One X, a pokretat će ju moćni AMD čip.

Scarlett će pružati brzinu osvježavanja ekrana do 120 sličica u sekundi što je, podsjetimo, dvostruko brže od kapaciteta većine trenutnih TV uređaja. Nova konzola imat će SSD koji će zamijeniti tvrdi disk, što znači da će učitavanje biti daleko brže nego na klasičnom mehaničkom hard disku, prenosi Cnet.

DIGITALNA ZABAVA

Pobrojali smo deset najboljih hrvatskih videoigara svih vremena

Pogledaj galeriju

Gejming prije svega

'Konzola bi trebala biti izgrađena i optimizirana za jednu jedinu stvar: gejming' rekao je tijekom predstavljanja uživo Xboxov predsjednik Phil Spencer. Microsoft među ostalim navodi da će Xbox nove generacije izaći u isto vrijeme kao i  nadolazeća svemirska ratna videoigra Halo Infinite.

Dolazak Microsoftovog novog Xboxa doći će na police iduće godine i to u vrijeme velike tranzicije svijeta videoigara. Podsjetimo, Microsoft i konkurenti iz Sonyja najavili su dolazak sljedeće generacije konzola koje će naslijediti PlayStation 4 i Xbox One (koji su izašli 2013). Ovog puta, doduše, konkurenciju čine novi pretendenti za vodeću konzolu generacije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft

Treći igrač je ušao u igru

Jedan od njih je Google koji je u ožujku najavio novu uslugu za streamanje igara pod imenom Stadia koja će, bez da duljimo, biti neka vrsta Netflixa za gejming. Stadia, za početak, od korisnika ne traži da kupuje fizičku konzolu te će biti dostupna za besplatno korištenje nakon što kupite igru od Googlea.

Naravno, tvorci videoigara se ovoj revoluciji streaminga pridružuju sa opravdanom dozom opreza, s obzirom da velika većina igrača ni danas nema internetsku vezu koja bi pružila mogućnost gejmanja u visokoj rezoluciji bez ijednog trana zastajkivanja ili kašnjenja.

Sony i Xbox su jako svjesni toga te sukladno situaciji više gledaju koliko će tržišta oduzeti jedan drugom, prije nego što se zabrinu zbog Googleovog servisa za streaming.

Tim rečeno, Microsoft novi Xbox planira izbaciti tijekom zimskih blagdana iduće godine.