za vožnju po gradu

5 savjeta kako odabrati najbolji električni romobil za vas!

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Električni romobili su u posljednje vrijeme najpoželjnija prijevozna sredstva na svijetu – svake se godine prodaju milijuni primjeraka ovog jednostavnog dvokotača na struju

Volimo ih jer nam omogućuju da do cilja dođemo pet puta brže nego pješice, a da nam pritom na čelu ne cure grašci znoja, ekološki su prihvatljivi, zabavni i ne koštaju kao suho zlato.

Međutim, kupnja romobila na električni pogon za mnoge je veliki izazov. Izbor je doista velik, pa se sigurno pitate: od toliko različitih modela na tržištu kako znati koji je najbolji električni romobil za mene? Da ne razbijate bespotrebno glavu u potrazi za odgovorima, otkrivamo vam koja su to pet najvažnija parametra pri kupnji novog ljubimca u vašem voznom parku!

1. Baterija

Vijek trajanja baterije je jedan od najvažnijih čimbenika kojeg treba uzeti u obzir pri kupnji e-romobila. Najčešći tip baterija koje se koriste u romobilima na struju su litij-ionske baterije koje se cijene zbog male težine, minimalnog memorijskog efekta (mogu se puniti i prazniti u bilo kojem stanju napunjenosti bez da s vremenom izgube dio po dio svoga kapaciteta) i dugotrajnosti (mogu doseći preko 1000 ciklusa punjena bez ikakvog utjecaja na samu kvalitetu).

Naravno da će litij-ionska baterija s vremenom izgubiti na snazi, no obično će proći između 6-7 godina prije nego što ćete ju trebati zamijeniti. To, dakako, ovisi o načinu korištenja električnog romobila, na kojoj podlozi vozite i po kakvom vremenu, punite li prekomjerno bateriju…

E-romobil Xplorer Cherokee ima snažnu bateriju od 7,5 AH / 36 V kapaciteta koja osigurava domet vožnje do 30 km, što je više nego dovoljno za svakodnevnu gradsku vožnju od kuće do posla, fakulteta, trgovine ili kave s prijateljima u gradu.

Električni romobili su u posljednje vrijeme najpoželjnija prijevozna sredstva na svijetu

Električni romobili su u posljednje vrijeme najpoželjnija prijevozna sredstva na svijetu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

2. Domet

Prije odlaska u kupovinu romobila zapitajte se koliko daleko planirate putovati s jednim punjenjem baterije. Ako je vaš posao udaljen od kuće 15 kilometara, domet električnog romobila od 25 km vam neće biti dostatan, osim ako ne planirate napuniti bateriju u uredu kako biste imali dovoljno 'snage' za povratak kući.

Imajte u vidu da proizvođač navodi maksimalnu vrijednost dometa pri idealnim uvjetima vožnje, stoga svom realnom dometu uvijek dodajte otprilike 25% više kilometara za svaki slučaj… Na primjer, e-romobil E-Goni S 22 ima domet do 50 km – s jednim punjenjem! Taman za putovanje na posao s jednog kraja grada na drugi, zar ne?

3. Nosivost

Većina električnih romobila nudi nosivost oko 100 kg. Nešto korpulentnija soba moći će se voziti na takvom romobilu, ali će pritom doći do značajnog odstupanja od istaknutih tvornički vrijednosti. Na primjer, baterija će brže oslabjeti, dok će se na gumama vršiti enormni pritisak što može dovesti do njihovog bespotrebnog uništenja.

Model E-Goni Speed PRO 3 može voziti osoba koja teži do 120 kg, ali će amortizeri na prednjem kotaču učiniti vožnju po neravnom terenu – udobnijom.

4. Brzina i kočnice

Brzina je važna, ali nije odlučujući faktor kod odabira romobila na struju. Iz sigurnosnih razloga maksimalna brzina većine električnih romobila na tržištu ograničena je na 25 km/h, iako postoje modeli koji mogu postići i veće brzine.

Električni romobil po hrvatskim zakonima nije u istom rangu kao električni bicikl, zato ih često viđamo na pločnicima među pješacima gdje itekako trebaju regulirati tu brzinu. Kako drugačije nego kočnicama!

Postoje tri vrste kočnica: elektroničke ili regenerativne kočnice u samom motoru (njenom upotrebom se puni baterija), mehaničke disk kočnice kod samog kotača (imaju najveću snagu kod zaustavljanja, ali se brzo troše i zahtijevaju redovite servise), te nožna kočnica ugrađena u stražnji blatobran (savjet: koristite ju kao pripomoć u krajnjoj nuždi jer vrši jak pritisak na vanjski dio stražnje gume i nepotrebno je troši).

Xiaomi električni romobili najpouzdaniji su partneri za vožnju po gradu jer su jednostavni za upravljanje, lagani, u trenu se sklope, imaju atraktivnu nadzornu ploču s brojnim indikatorima te moćni, dvostruki način kočenja: E-ABS i disk kočnice.

Električni romobil za gradsku vožnju

Električni romobil za gradsku vožnju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

5. Cijena

Realno, cijena je uvijek bitan faktor kod donošenja odluke, bez obzira o kakvom se tipu proizvoda radi. U posljednje vrijeme u Hrvatskoj su se pojavili razni 'jeftini' modeli e-romobila sumnjive upotrebljivosti i još sumnjivijeg imena proizvođača, a koje treba izbjegavati u širokom luku ponajviše iz sigurnosnih razloga.

Želite li osnovni model prevozilice koja vas neće ostaviti na cesti, neće prevariti za omjer cijene i kvalitete te čije dijelove možete u roku nabaviti? Onda računajte da ista neće koštati više od 3.000 kuna.

Doduše, sve što ne ulazi u osnovnu opremu povećava i cijenu romobila. Pojača li se ijedna specifikacija, kao na primjer baterija za veći domet, veća nosivost, pneumatske gume, bolji amortizeri, zanimljiva LED rasvjeta, pa čak i ako poželite imati električni romobil sa sjedalom, s njima će, očekivano, rasti i tržišna vrijednost romobila.

Električni romobili su već godinama dio Hervisove ponude. U tom poznatom lancu sportske opreme svatko će naći idealan e-romobil za sebe – osobnim dolaskom u jednu od njihovih 15 prodavaonica diljem hrvatske ili putem online shopa!

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!