VOŽNJA VREMEPLOVOM

Zvonimir Boban ugasio PSG-ov europski san

23.10.2012 u 10:00

Bionic
Reading

PSG ogromnim ulaganjima arapskih vlasnika pokušava doći na razinu na kojoj je bio sredinom devedesetih kada ih je u najjačem naletu na europski vrh zaustavio Zvonimir Boban i njegov Milan

PSG je 1994. godine uzeo svoj tek drugi (i posljednji!) naslov prvaka Francuske i Parižani su s pravom sanjali europski naslov. Trener Luis Fernandez imao je odličan sastav predvođen dirigentom Raijem i ubodnom iglom Geogeom Weahom. Liberijac Weah tada je bio najbolji strijelac Lige prvaka, dobitnik Zlatne lopte i igrač godine po Fifinom izboru.

U pretkolu su pregazili Mađare, pa su u skupini s Bayernom, Spartakom iz Moskve i kijevskim Dinamom upisali šest čistih pobjeda i došli na megdan Barceloni. U Kataloniji su izborili 1:1 i u uzvratu pogocima Raija i Guarina okrenuli vodstvo Barce 1:0 i ušli u polufinale gdje ih je čekao Milan.

Imali su do tada devet pobjeda i jedan remi u Ligi prvaka, ali čekao ih je Capellov stroj iz Milana. Branitelji naslova predvođeni 'Il Geniom' Savičevićem i 'Zorrom' Bobanom čvrsto su se postavili u Parizu i zadržali dovoljno snage za sjajnu kontru u posljednjoj minuti. Savičević je u prodoru osvojio pola terena, proigrao Massaro koji je primijetio utrčavanje Bobana. Tadašnji kapetan hrvatske reprezentacije nije komplicirao. zabio je u bliži kut vratara Bernarda Lame i 'potpisao' prvi europski poraz nadirućeg Pariza. U uzvratu je Savičević zabio dva gola za pobjedu 2:0 i Milan je otišao u svoje treće finale Lige prvaka u nizu. Tamo ih je srušio Ajax (koji je u četvrtfinalu izbacio Hajduk) golom svoje mlade zvijezde Patricka Kluiverta.

Park prinčeva (5. travnja 1995), polufinale Lige prvaka
PSG - Milan 0:1 (Boban 90)

PSG - Lama, Lllacer, Cobos, Raymundo, Roche, Le Guen, Bravo, Guerin, Rai, Ginola, Weah
Milan - Rossi, Panucci, Baresi, Costacurta, Maldini, Albertini, Desailly, Eranio, Boban, Savičević, Simone (od 83. Massaro)