APSOLUTNI VELIKAN

Žuti jedini zabijao za dvije različite zemlje

15.06.2010 u 19:30

Bionic
Reading

Neizmjeran broj heroja iznjedrilo je 18 dosadašnjih svjetskih nogometnih prvenstava, ali nitko osim jednog igrača na tim turnirima nije golove zabijao za dvije različite reprezentacije. Nitko osim Roberta Prosinečkog

Gol Jamajci donio mu je mjesto u povijesti SP-a

Jedan od najvećih talenata s ovih prostora svih vremena ima spektakularnu biografiju. Bio je najbolji igrač SP-a za mlade na kojemu je u Čileu uzeo i zlato, proglašen je za najboljeg mladog igrača SP-a u Italiji '90, bio je prvak Europe i svijeta sa Zvezdom, igrao za Real i Barcelonu, vratio se na svoj Maksimir, a karijeru je završio u – Savskom Marofu.

Posljednja premisa dokazuje samo jedno - 'veliki žuti' je zaljubljen u nogomet. Znaju to i pratitelji Kutije šibica na kojoj će 'veliki žuti' poslovično ostaviti zadnju kap znoja i strunu živaca.

Diljem svijeta je priznat kao jedan od posljednjih nogometnih 'šmekera', kroz stožer reprezentacije se definira i kao uspješni strateg, a tijekom prisilne apstinencije od SP-a može film vratiti u devedesete kada je postigao nešto što nitko prije njega nije, a vjerojatno nikada ni neće.

1990. Prosinečki je u turnir ušao kao zamjena, a selektor Osim do kraja natjecanja ga je unaprijedio u prvotimca. Jedini gol iz igre zabio je UAE-u protiv kojeg je u posljednjoj minuti potvrdio pobjedu od 4:1. U četvrtfinalu je zabio s kreča tada gotovo nesavladivom Goycochei, ali Argentina je prošla dalje. Zbog rata Prosinečkog 1994. nije bilo, a vratio se u brončanom pohodu Hrvatske u Francuskoj.

Svoje povijesno dostignuće Prosinečki je postigao već u prvoj tekmi protiv Jamajke, kada je jedan 'ne tako savršeni' centaršut u savršenoj putanji prevario sirotog vratara i završio u suprotnim rašljama. Robert je, osim Šukera, bio i jedini igrač Hrvatske koji će na tom prvenstvu zabiti više od jednog gola, a drugi gol došao je u susretu za broncu protiv Nizozemske.