PLOČE PO GLAVI

Žrtva Maksimira: Bolje ja nego neko dijete

25.03.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Posljednji hrvatski derbi neće se pamtiti po igri. Nešto dulje će biti urezan u sjećanje zbog navijačkih prezentacija, a neki će ga pamtiti i jer su im na glavu padale keramičke pločice teške oko kilograma

Iako mu je na glavi ostala uspomena u vidu zakrpane rane, vrijedni radnik Joža već se dan nakon nesreće vratio na posao. Nije tražio slobodan dan, znao je da se posao neće sam obaviti. Otkad u Maksimiru igraju i Dinamo i Lokomotiva, Joža i njegovih 20-ak 'suboraca' iz ekipe Miljenka Sakomana na travnjaku su svaki dan. Bez iznimke.

'Nije bilo niš' strašno. Bolje da je palo na mene nego na nekog gledatelja. Tamo ima i djece', mirno je govorio Joža koji u Maksimiru radi već 14 godina.

Direktor stadiona Miljenko Sakoman bio je zabrinut.

'Srećom, sve je završilo dobro, ali mogla se dogoditi i tragedija. S visine od dva metra mu je pala teška pločica na glavu. Što bi bilo da ga je pogodio rub?' pita se Sakoman.

Kako se nemila situacija uopće odvila?

'Dva sata prije utakmice čuli smo da su se na trećem ulazu na sjevernu tribinu odlomile dvije ploče. Kada su dečki otišli gore to raščistiti, na njih je palo još pola zida. Srećom, tada još nije bilo publike', govori Sakoman.

Problem planiraju sanirati do kraja dana.

'Ništa, šaljemo ljude s čekićima koji će lupati po svakoj pločici posebno. Koja je 'trula', izbit ćemo je van. Nemamo drugog rješenja. Nije se pri ugradnji štedjelo na ljepilu, to se lijepo vidi, ali mi nemamo krov i tamo prokišnjava. Ovo se moralo dogoditi', kima glavom Sakoman.

Uz Jožu su bile i njegovi kolege.

'Srećom, jak je Joža. Ovo nije prvo urušavanje, prije mjesec dana je s vanjske strane sjevera na cestu pala veća ploča od ove jučer. Kaj da mi je dijete tamo prolazilo?!' pita se jedan.

Joža se, kaže, ne boji:

'Ma radim tu već dugo i nije mi se nikad ništa slično dogodilo. Sad sam ispunio kvotu, ne bu mi više ništa bilo.'

Svaka čast na duhu, ali ovaj slučaj ne smije otići pod tepih samo zato što su opasni predmeti padali na glave ljudi koji neće tužiti grad ili klub. Ovo više nije pitanje estetike Maksimira ili dojma koji on ostavlja na strane turiste, ovo je pitanje elementarne sigurnosti radnika i gledatelja i krajnje je vrijeme da se osmisli efikasan plan. Što ako sljedeći put nekoga pogodi rub ili vršak ploče? Tko će onda preuzeti odgovornost za nečiju smrt?


Slike s ulaza na sjevernu tribinu