MOSTAR OSTAO BEZ SHOWA

Zrinjski zgrožen Uefinom odbijenicom Hrvatskoj

27.05.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Prijateljski susret između Hrvatske nogometne reprezentacije i mostarskog prvoligaša Zrinjskog neće se odigrati jer je UEFA procijenila da se radi o susretu velikog sigurnosnog rizika, priopćili su iz uprave mostarskog kluba

U dopisu upućenom Hrvatskom nogometnom savezu i Nogometnom savezu BiH, koji je proslijeđen i mostarskom nogometnom klubu, zamjenik glavnog tajnika UEFA-e Theodore Theodoridas izvještava da nije odobreno odigravanje susreta najavljenog za 1. lipnja u Mostaru u vremenu dok se 'vatreni' nalaze na pripremama u Međugorju.

'Na temelju svih informacija koje smo dobili od dva nogometna saveza, UEFA je zabrinuta zbog rizika u pogledu sigurnosti vezane za prijateljski susret i stoga nije u mogućnosti dati odobrenje za ovu utakmicu,' stoji u dopisu Uefe.

Iz mostarskog prvoligaša u petak su najavili održavanje ove utakmice, a u ponedjeljak su prosvjedovali izražavajući čuđenje zbog odluke UEFA-e koja je po njihovim riječima dobila dodatne informacije putem posrednika, a ne temeljem dopisa o potpori odigravanja utakmice koji su službeno upućeni iz HNS-a i NS BiH.


'Potpuno je nerazumljivo na osnovu kojih informacija je UEFA donijela zaključak o postojanju 'sigurnosnog rizika', jer je Nogometni savez BiH takve informacije mogao proslijediti samo na osnovu postojanja službenog akta od strane Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a, koji je, valjda ne treba podsjećati, jedini nadležan za procjenu postojanja ili nepostojanja sigurnosnog rizika,' navodi se u reagiranju Zrinjskog.

Iz ovoga kluba izrazili su žaljenje i razočaranje raspletom oko zabrane odigravanja utakmice što je po njima rezultat 'očite želje pojedinaca da spriječe odigravanje prijateljske nogometne utakmice, a koja je prema svemu sudeći trebala biti spektakl kakav Mostar nije vidio'. Pri tome nisu naveli na koga sumnjaju da je 'minirao' odigravanje susreta.

HŠK Zrinjski je izrazio zahvalnost izborniku nogometne reprezentacije Hrvatske Igoru Štimcu, koji je imao veliku želju dovesti službeno četvrtu reprezentaciju svijeta u Mostar 'iako je zbog te ideje naišao na očito protivljenje čelnika vlastitog saveza, što je također jasno iz obrazloženja Uefe,' navodi se u priopćenju Zrinjskog.

Hrvatska nogometna reprezentacija došla je u Međugorje gdje će se zadržati do 2. lipnja nakon čega odlaze u Zagreb na nastavak priprema uoči susreta protiv momčadi Škotske u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Brazilu.