NEMA SUMNJE

Zna se tko je najveće razočaranje prvog dijela sezone Formule 1!

02.08.2017 u 12:32

Bionic
Reading

U elitnom automobilističkom natjecanju slijedi mjesec dana pauze, a nakon prvog dijela sezone vrijeme je za na analize. Jolyon Palmer i McLaren Honda najveća su razočaranja, a Esteban Ocon i Ferrari najugodnija iznenađenja...

Iza nas je 11 utrka Formule 1, a na onu u Belgiji morat ćemo pričekati puna četiri tjedna, jer na rasporedu je duga ljetna pauza tijekom koje će biti zatvorene tvornice i djelatnici momčadi će mirovati, a vozači također biti na zasluženom odmoru.

Naravno, ovo je pravi trenutak za analize prvog dijela sezone i nije velika mudrost zaključiti tko su bili najveća razočaranja, a tko najugodnija iznenađenja dosad u 2017. godini.

  • +3
VN Mađarske - Formula 1, 2017. Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

Jolyon Palmer očajan, McLaren Honda užasna

Kad su vozači u pitanju, Jolyon Palmer definitivno je najmanje pokazao dosad. U solidnom bolidu Renaulta nije u 11 utrka osvojio niti jedan bod, a često se mučio i na kvalifikacijama, dok je njegov timski kolega Nico Hülkenberg osvojio 26 bodova te šestim mjestom u Silverstoneu pokazao da bolid ima puno više potencijala kad nije u rukama razočaravajućeg 26-godišnjeg Britanca.

Baš zbog toga ne bi bilo iznenađenje da ga Renault zamijeni i prije utrke u Belgiji, a kao glavni kandidati spominju se povratnik Robert Kubica te mladi Sergej Sirotkin.

Što se momčadi tiče, po običaju je McLaren Honda najveće razočaranje. Slavna ekipa iz Wokinga nazadovala je u 2017. godini, ponajviše zbog problematične japanske pogonske jedinice. Do Mađarske je McLaren držao posljednje mjesto u poretku konstruktora, što je bila prava katastrofa. Morat će pokazati puno više tijekom jeseni kako bi zadržali Fernanda Alonsa.

Esteban Ocon sjajan, Ferrari napokon pravi

Kad su u pitanju ugodna iznenađenja, svakako je najveće Esteban Ocon koji je za volanom Force Indije uspio nešto što nitko nije očekivao: osvojiti bodove u čak 10 od 11 utrka.

Francuski 20-godišnji vozač debitirao je prošle godine u Formuli 1 u drugom dijelu sezone za volanom Manora, a u slabašnom bolidu nije mogao pokazati što zna. Sada je došao na svoje i dionice mu ubrzano rastu pa bi ga za koju godinu mogli gledati i u nekoj od najjačih momčadi elitnog automobilističkog natjecanja.

  • +4
Formula 1, Velika nagrada Britanije Izvor: Reuters / Autor: ANDREW BOYERS

A najugodnije iznenađenje od momčadi ipak nije Force India, nego Ferrari. Istina da je talijanska momčad najtrofejnija i najbogatija ekipa u Formuli 1, ali dugo tako nije izgledala, uključujući i prošlu sezonu u kojoj je završila iza Mercedesa i Red Bulla u ukupnom poretku.

Ferrari je uspio preokrenuti situaciju, a Sebastian Vettel ima 14 bodova prednosti ispred Hamiltona uoči ljetne stanke i ozbiljno prijeti prekidu dominacije 'srebrnih strijela'. Što je najvažnije, procvat ekipe iz Maranella donio nam je uzbudljivi dvoboj na vrhu i zbog toga jedva čekamo nastavak sezone 27. kolovoza na stazi Spa Francorschamps...