kako bez kapetana?

Zlatko Dalić prvi put otvoreno progovorio o budućnosti Luke Modrića u reprezentaciji: Doći će dan kad on neće više igrati, ali...

25.09.2021 u 10:18

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je u studiju Večernjeg lista na Weekend Media Festivalu u Rovinju gdje je govorio o aktualnim temama

Neuspjeh na Europskom prvenstvu otvorio je brojna bolna pitanja vezana za našu reprezentaciju, no čini se kako je izbornik Zlatko Dalić ponovno uspio pronaći dobitnu kombinaciju.

'Odlučio sam da me ništa neće pokolebati i da ću nastaviti put dalje s reprezentacijom, pokušati otići na Svjetsko prvenstvo. Ali naravno da i ja moram neke stvari promijeniti i drugačije se postaviti jer uvijek je bitno da čovjek ispravi svoje greške, da na njima uči i ide dalje. Tako sam ja to shvatio. Idemo dalje, nadam se da smo na dobrom putu', rekao je Zlatko Dalić u razgovoru za Večernji list i te još jednom ponovio je da je on odgovoran za ispadanje u osmini finala Eura:

'Moram preuzeti odgovornost, znam to jako dobro. Kad pogledamo cijelo društvo i cijeli segment, nama fali toga, uvijek prebacujemo na nekoga drugoga, uvijek je netko drugi kriv. Ne, ja sam kriv i odgovoran! Idemo dalje, pokušati to popraviti. Mislim da je to bolje i najpoštenije.'

Reprezentacija je nakon Eura doživjela velike promjene, u kvalifikacije za plasman na SP 2022. godine krenulo se s nekim novim licima u momčadi.

  • +35
Hrvatska - Slovenija, kvalifikacije za SP 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Ne rotiram ja ništa puno, igrači dolaze kako su zaslužili. Sad smo malo promijenili kriterije, idemo samo s onima koji su aktivni i koji igraju u klubu, koji su u formi i ritmu. Jer tri utakmice u sedam dana ne može igrati igrač koji nije u klubu u pravoj formi i ritmu, to je najvažnije. Tri utakmice u sedam dana ne može biti ista momčad, moramo promijeniti, osvježiti, odmoriti. Zato se vama čini da su rotacije velike. Nisu one velike, one su neminovnost. Kad pogledate analizu, svaka reprezentacija promijenila je po 20 igrača u prošlom ciklusu', rekao je Dalić i dodao:

'To je smjena generacija koja ne ide preko noći, nego postupno, polako. Onda se netko u tome nađe, netko izgubi poziciju, to je neminovnost. Smjena generacija mora doći, ali ne smije patiti rezultat.'

Posljednje tri kvalifikacijske utakmice Hrvatska je igrala bez ozlijeđenog Luke Modrića. No, sada bi se 'vatrenima' za utakmice u listopadu trebao priključiti i kapetan.

'Luka mi je velika pomoć, velika podrška. Napravili smo sjajne stvari zajedno. On fali reprezentaciji, to je sigurno. Bit će nam veliko pojačanje kad se vrati u listopadu. Vođa, kapetan reprezentacije koji igra jako dobro u 37. godini. To dokazuje s Realom, dali su mu novi ugovor. On je primjer igrača i profesionalca koji daje sve od sebe u svakom trenutku. Veseli me njegov povratak u reprezentaciju', kaže Dalić koji je svjestan kako se bliži dan kad će Modrić u igračku mirovinu:

  • +62
Slovačka - Hrvatska, kvalifikacije za SP Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Jesmo li spremni za razdoblje bez Luke? Moramo biti spremni. Ne možemo očekivati da Luka bude cijeli život u reprezentaciji. Doći će dan kad on neće više igrati, Hrvatska mora moći igrati i bez Luke Modrića.'

No, zna li Dalić što Luka Modrić planira nakon mirovine? Hoće li mu možda ponuditi mjesto u stručnom stožeru reprezentacije?

'Nismo o tome razgovarali, svatko od nas ima svoj put. Ambicija njega i mene da idemo zajedno u Katar na SP 2022., ako Bog da pa bude sve OK. To je ono što je pred nama i što bih htio. A nakon toga vidjet ćemo što i kako dalje. Čekaju nas četiri utakmice u kojima trebamo osvojiti što više bodova, biti prvi i plasirati se u Katar', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić u razgovoru za Večernji list.