BIH ŽELI NA PRVI EURO

Zenica na nogama; Džeko poslao jasnu poruku Ircima i Keaneu!

13.11.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina je uraganskom završnicom kvalifikacija došla u baraž u kojem igra protiv tvrde i čvrste Irske (20:45), koja u Zenici – gdje će atmosfera biti usijana - ima mnogo problema oko sastava, ali ovo su utakmice u kojima se gine na terenu

Kladite se pametno uz Tportal i Dvoznak.com: Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje

Bosna i Hercegovina i Republika Irska igraju večeras u Zenici - koja je od jura na nogama - prvu od dvije utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo u Francuskoj, a obje reprezentacije već imaju iskustva u ovakvim obračunima.

Izabrana vrsta BiH ne pamti po dobrom prošla dva pokušaja plasmana na SP i EP kroz dodatne kvalifikacije jer 2009. i 2011. jer je oba puta naletjela na jaki Portugal i izvisila, dok je Irska u tom razdoblju imala također dva pokušaja s promjenljivim uspjehom.

Najprije je 2009. u Parizu zaustavljena onom čuvenom prevarom Francuza u stilu najvećeg prevaranta Maradone i dodavanjem rukom Henryja za gol Gallasa, ali se uspjela izboriti za EP 2012. u Poljskoj kada je eliminirala Estoniju.

Bosna i Hercegovina traži dakle treću sreću i prvi plasman na EP ikada, a u dvoboje s Irskom ulazi na krilima zanosa nakon što se izvukla iz gotovo bezizlazne situacije u skupini i osvojila treće mjesto iza Belgije i Walesa.

Mehmed Baždarević je nakon što je na klupi zamijenio Safeta Sušića uspio u zadnjih šest utakmica osvojiti 15 od mogućih 18 bodova, a osim suspendiranog zadnjeg veznog Bešića, danas u Zenici može računati na sve adute, te kao i obično podršku rasprodanog stadiona. No, znaju domaćini da ih čeka borbeni i žilavi suparnik, koji se nikada ne predaje i kojeg nije lako nadigrati.

'Ne bojimo se Irske, ali je riječ o kvalitetnoj reprezentaciji. Spremni smo, vidjeli smo njihove dobre i loše stvari, ali mi imamo svoje kvalitete. Irsku respektiramo ali nema straha', naglašava izbornik reprezentacije BiH Mehmed Baždarević, koji je protiv Walesa i Cipra kao jokera imao visokog napadača Milana Đurića, ali on će vjerojatno čekati priliku s klupe, a raspored će biti 4-2-3-1 s Edinom Džekom u špici.

'Može nam pomoći iskustvo iz utakmice s Walesom, iako je Wales drugačiji od Irske. Učinili smo sve da analiziramo Irsku, a vidjet ćemo što će biti na utakmici. Spremni smo za borbu, igranje i trčanje. Posjed lopte će biti veoma važan, a moramo biti spremni na agresivnost u igri i učiniti sve da napravimo prednost', napominje Baždarević, koji je svjestan da su trka i fizička snaga ključni aduti gostiju i da tu nema švercanja, ako se želi doći do prilika za golove.

'Znam skoro sve igrače Irske, a sve su to dobri igrači, koji igraju u Engleskoj, koja je najbolja liga u svijetu. Imaju individualnu kvalitetu, ali im je snaga u zajedništvu. Oni nikad ne odustaju, a mi i oni želimo na Euro. Šanse su 50:50. Zenica je nešto posebno za nas i daje nam snagu. Želimo otići na naš prvi Euro', kazao je kapetan Edin Džeko koji je tako poslao jasnu poruku Ircima.


Zanimljivo je spomenuti kako goste trenutačno najbolje poznaje vratar Chelseaja Asmir Begović.

'Irska je čvrsta i najjača kao kolektiv. Najveća kvaliteta joj je disciplina u igri, igraju s velikim žarom u reprezentaciji, ali i klubovima u kojima nastupaju. Nisu džaba došli u baraž, što sigurno dokazuje da posjeduju kvalitetu. Irci su pobijedili Njemačku, a to zaslužuje poštovanje, ali mi se ne bojimo nijednog suparnika na svijetu. Moramo u utakmicu ući odlučno, vjerovati u svoje kvalitete i nadam se da rezultat neće izostati', kazao je vratar Asmir Begović, a kao uvijek u ovakvim prilikama domaćin priželjkuje pobjedu bez primljenog gola, pa makar i 1:0 pred uzvrat u ponedjeljak u Dublinu.

Irska je osvojila treće mjesto u vrlo jakoj skupni u kojoj su direktno prošle na EP Njemačka i Poljska, a baš već spomenuta pobjeda u Dublinu nad prvacima svijeta 1:0 svjedoči koliko može biti dobra selekcija koju vodi Martin O'Neill, a pomaže mu legenda irskog nogometa Roy Keane.

Zna se da Irci ne umiru u ljepoti, već igraju onaj pomalo zaboravljeni engleski stil nogometa s mnogo centaršutova i visokih lopti, ali isto tako protiv njih se ne dobivaju lako dueli. Iako dolaze u Zenicu bez nekoliko važnih igrača, sigurno da vjeruju u pozitivan rezultat i njihova orijentacija bit će što duže sačuvati početni rezultat, a onda pokušati i doći do toliko važnog gola u gostima pred uzvrat za tri dana na svom terenu.

'Za nas je ovo bitna utakmica, ali smo spremni, iako imamo neke igrače koji neće igrati, ali takav je sport. Spremni smo za dvoboj i sjajnu atmosferu na stadionu. Nema najboljeg načina da se pobijedi, mi uvijek moramo dati sve od sebe za pobjedu', kaže izbornik gostiju Martin O'Neill, a duga je njegova lista izostanaka i na njoj je čak devet igrača.

Pomalo je raritetno, ali ozlijeđena su Ircima čak tri vratara i to standardni Given, te Westwood i Elliot, pa će braniti Randolph. Otpali su i stoperi McShane i O’Shea, u veznom redu nema suspendiranog Whelana i ozlijeđenog Westwooda, a na treningu pred put u Zenicu je stradao zadnji vezni Meyler (koljeno). U napadu pak neće biti Shanea Longa iz Southamptona, koji je dao pobjednički gol protiv Njemačke, pa O'Neilla čeka dosta pretumbacija i prisilnih promjena u početnom sastavu.

'Morat ćemo se prilagođavati jer nam nedostaju neki igrači i imamo određeni koncept kojeg želimo pratiti, a vidjet ćemo hoćemo li ga ispoštovati na terenu. Borit ćemo se jer nemamo što izgubiti, a mentalna i fizička spremnost je bitna. Imamo i mlade i stare igrače, spremni smo i bilo bi odlično da ostvarimo pobjedu već u Zenici', potvrđuje irski strateg, a u špici će vjerojatno zaigrati iskusni Keane ili Murphy.

'Jednu stvar ću svima poručiti da ćemo se boriti do zadnje kapi znoja, te nećemo Bosni dati ni trunku šanse. Vidjet ćete pravi irski mentalitet. Oni će osjetiti svu snagu momčadi koja je odrasla na ulici. Vidjet će žestoke momke, koji su spremni za bitku', otvoren je Robbie Keane, iskusni lisac, kojeg očito ne bi zadovoljio pragmatični remi.

'Smatram da su nam šanse za prolaz velike. Važno je da ne primimo gol u Zenici, a imamo igrače koji će ga zabiti. Postoji pritisak, ali se znamo nositi s njim. Možemo pobijediti BiH, u to nema sumnje. Uvjeren sam u pobjedu', poručio je Robbie Keane, a jedini međusobni dvoboj ove dvije selekcije imale su 2012. kada je Irska u test utakmici u Dublinu slavila s minimalnih 1:0.

EP kvalifikacije

Dodatne kvalifikacije

Bosna i Hercegovina - Irska 20:45