UMALO SKANDAL

Zbog sulude gluposti zadnja dva kruga F1 utrke u Kanadi na kraju se nisu računala!

11.06.2018 u 16:27

Bionic
Reading

Organizatori Velike nagrade Kanade doživjeli su blamažu, jer zbog preranog mahanja zastavicom koja označuje završetak utrke posljednja dva kruga nisu se mogla računati u konačnom poretku...

Utrka ulicama Montreala ovaj put nije ponudila količinu uzbuđenja na koju su ljubitelji Formule 1 navikli, no nije mogla završiti bez kontroverze.

  • +3
Formula 1, VN Kanade, 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Graham Hughes/Press Association/PIXSELL

Naime, Winnie Harlow trebala je biti ta koja će Sebastianu Vettelu pokazati crno-bijelu zastavicu koja označava završetak utrke i proslavu pobjede, ali organizatori su se zbunili i dali joj krive instrukcije pa je nesretna manekenka u krivom trenutku počela mahati i izazvala kaos.

Ne samo što nije pokazana zastavica nakon 70 odvezenih krugova već krug ranije, nego i nije bio Sebastian Vettel taj kojem je prvome pokazana, a šlampavost odgovornih dovela je do toga da se zadnja dva kruga uopće nisu računala u ukupnom poretku, jer prema pravilima FIA-e ako se dogodi takav incident konačni poredak računa se po onome iz kruga prije nego što je pobjedniku greškom prerano pokazana zastavica.

Na sreću odgovornih u Montrealu, poredak desetorice vodećih nije se promijenio u zadnja dva kruga, ali oštećenih je ipak bilo. Sergio Perez prešao je Kevina Magnussena u borbi za 13. mjesto, da bi mu taj manevar bio oduzet, a Daniel Ricciardo trebao je dobiti nagradu za najbrži krug utrke, ali odvezao ga je u krugu koji je eliminiran zbog gafa sa zastavicom.

'Nije bio problem u tome što je slavna osoba mahala zastavicom, već što je došlo do pogreške u komunikaciji između organizatora. Mnoge zbunjuje kad piše na grafici 69. od 70 krugova, jer misle da je to zadnji krug, a zapravo je predzadnji,' pravdao je direktor utrke Charlie Whiting blamažu, kao i ulogu lijepe Winnie u cijelom incidentu koju su tabloidi opisivali prošle godine kao djevojku Lewisa Hamiltona. Da je Britanac uspio preći Ricciarda u zadnjem krugu u borbi za četvrto mjesto, teško da bi joj oprostio prerano mahanje.

Zanimljivo, isti gaf dogodio se i Peleu prije nekoliko godina na Velikoj nagradi Brazila, a reakcija Daniela Ricciarda kad mu je oduzet najbrži krug i dodijeljen Maxu Verstappenu postala je hit na društvenim mrežama dan nakon kanadske utrke...