velik trošak za pirelli

Zbog otkazivanja utrke Formule 1 u Australiji proizvođač mora uništiti čak 1800 guma, a da nisu korištene ni sekunde; evo zašto!

16.03.2020 u 09:11

Bionic
Reading

Prva utrka svjetskog prvenstva Formule 1 VN Australije, koja je trebala biti održana proteklog vikenda na stazi u Melbourneu, otkazana je u petak zbog pandemije koronavirusa

Nakon dugih razgovora predstavnika momčadi, organizatora, Međunarodne automobilske federacije (FIA) i lokalnih vlasti, vijest o otkazivanju utrke objavljena je nešto prije početka prvih treninga.

Čini se da je prevagnula objava premijera države Victoria, u kojoj se nalazi Melbourne, da zatvori utrku za javnost 'zbog brige za javno zdravlje'.

Također, vodstvo Formule 1 zbog pandemije koronavirusa odgodilo je i utrke za VN Bahreina i Vijetnama.

VN Australije trebala je biti prva utrka nove sezone Formule 1. VN Bahreina trebala je biti održana 22. ožujka, a utrka za VN Vijetnama 5. travnja. Još ranije je odgođena utrka za VN Kine, a trebala se voziti 19. travnja. Novi datumi održavanja utrka za VN Bahreina, Vijetnama i Kine bit će naknadno određeni.

Vodstvo Formule 1 nada se da bi sezona mogla početi krajem svibnja u Europi, a to dovodi u pitanje i održavanje utrka za VN Nizozemske (3. svibnja) i VN Španjolske (10. svibnja).

No sve to izazvalo je nove troškove organizatorima, odnosno proizvođačima. Posebice guma.

Naime proizvođač guma Pirelli prisiljen je baciti 1800 potpuno novih guma za bolide Formule 1 . Zašto? Jer s obzirom na novu generaciju guma i kotača uvijek mora otpisati gume koje su montirane i skinute iako nisu korištene, a razlog je mogućnost njihovog oštećenja kada se skidaju s felgi.

S obzirom na otkazivanje utrke u Australiji zbog koronavirusa, gume su morale biti skinute, a zračni transport kotača prepušten je momčadima. U Europi se namontirane ali nekorištene gume mogu transportirati cestovnim putem te se ponovo koristiti za sljedeću utrku jer se ne moraju skidati.

Pirelli je redovno otpisivao gume nakon utrka, a obično je morao odbaciti 560 njih za kišne uvjete ukoliko nije bilo problema s vremenom, no situacija u Australiji je bez presedana.

Oko 1800 nenamontiranih guma stiglo je morem u Bahrein i Vijetnam, a nakon odgađanja prve dvije utrke, one će biti uskladištene ukoliko budu određeni novi datumi održavanja. U suprotnom će biti premještene na mjesto održavanja duge utrke za koju se koristi ista smjesa. Treba reći da će gume iz Australije biti iskorištene kao gorivo za tvornicu cementa u Oxfordshireu.

Sve utrke nove sezone Formule 1 ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport 2). Više informacija OVDJE.