HT PRVA LIGA

Zbog hit klubova, na koje nitko nije računao, Hajduk i Rijeka u velikim problemima

05.11.2018 u 10:35

Bionic
Reading

Nakon 13. odigranih kola Hrvatski Telekom Prve lige na vrhu se izdvojio zagrebački Dinamo te je od mogućih 39 osvojio 33 boda i još uvijek ne zna za poraz. Međutim malo je onih analitičara koji su mogli predvidjeti kako će zagrebačka Lokomotiva čvrsto držati drugu poziciju te da će novi prvoligaš Gorica biti na visokom četvrtom mjestu

Pogled na ljestvicu nakon 13. odigranih kola Hrvatski Telekom Prve lige, uz dodatak kako od momčadi iz vrha Rijeka još mora odraditi utakmicu protiv posljednjeg Rudeša, otkriva nekoliko iznenađenja.

Među one ugodnije svakako spada zagrebačka Lokomotiva, s kojom trener Goran Tomić radi čuda. Iako igrom protiv Istre (pobjeda 1:0) Tomić nije zadovoljan, naglasio je da su ipak tri boda najvažnija. U sljedećem kolu (nedjelja, 17.30) Lokomotiva dočekuje Dinamo, vodeću momčad prvenstva. To će za mlade igrače Lokomotive biti utakmica istine. Utakmica u kojoj će, nakon što Dinamo potroši puno energije u Europskoj ligi (Spartak kod kuće i potvrda 'europskog proljeća'), doći u priliku eventualnom pobjedom približiti mu se na ljestvici na svega dva boda zaostataka. Kakva bi to priča bila!

'Bilo nam je bitno da pobijedimo Istru kako bismo zadržali odmak na ljestvici. Sada se sljedećih osam dana moramo dobro pripremiti za utakmicu protiv Dinama', kazao je 41-godišnji Tomić, Šibenčanin koji je jedno vrijeme radio u dalekoj Kini kao pomoćnik legendarnom švedskom stručnjaku Sven-Göranu Erikssonu.

Iako Lokomotiva na popisu igrača nema zvijezde, imena kao što su Lirim Kastrati, Ivan Krstanović, Jan Lecjaks, Dino Halilović, Dejan Radonjić i drugi ipak imaju težinu. Posebna je priča 19-godišnji napadač s Kosova Kastrati jer je u 12 utakmica zabio sedam golova. Iskustvo im daje 35-godišnji Krstanović – nekad glavni napadač Dinama – koji još uvijek igra jako dobro (11 utakmica - šest golova). Ukratko, momčad ima glavu i rep i Tomić je sjajno vodi. Bez obzira što svakog ljeta iz te momčadi odlaze najbolji igrači, poput Majhera, Šunjića i ostalih…

  • +5
Lokomotiva - Istra 1961, 13. kolo HT Prva liga, 2018./19. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Novi prvoligaš Gorica iznad očekivanja

Kada je u pitanju Gorica, klub iz predgrađa Zagreba, ona je zasad apsolutni hit sezone. Nakon 13 odigranih kola ima 23 boda, pet više od Hajduka, koji je na početku sezone šokirala na Poljudu (pobjeda 2:0!). U uzvratu u 13. kolu Hrvatski Telekom Prve lige nogometaši Gorice na svom terenu odigrali su 1:1 s Hajdukom, uz dodatak kako su od 43. minute domaći imali igrača manje. Sa skromnom momčadi Gorice trener Sergej Jakirović zaista radi čuda. Stoga su i logične neke čudne izjave iz splitskog kluba, u čemu je prednjačio trener 'bilih' Zoran Vulić, kritizirajući igrače Gorice.

'Žao mi je što nas ne respektiraju. Vulić mi je rekao da se moji igrači bacaju kao na plaži. Odakle nam onda 23 boda? Što bih onda ja trebao reći za njegove igrače? Rekao sam mu da to nije kolegijalno... Zasluženo smo osvojili bod jer ni s igračem više Hajduk nije stvorio šansu. Dečki su se borili do kraja', kazao je Jakirović.

Posebna priča svakako je 22-godišnji Iyayi Believe Atiemwen, Nigerijac koji je u 12 utakmica zabio šest golova, a koban je bio i za Hajduk u posljednjem kolu. Ako ovako nastavi, uskoro bi mogao igrati u puno jačem klubu…

I dok se Lokomotiva i Gorica drže na drugom, tj. četvrtom mjestu, što ih u ovom trenutku dovodi vrlo blizu nastupa u Europi, pitanje je mogu li Osijek, koji je nakon poraza od Dinama 0:2 ostao na 24 osvojena boda, te eventualno Rijeka, početi igrati onako kako se od njih očekivalo.

Primjerice Rijeka, u kojoj je Keka na klupi naslijedio Bišćan, eventualnom današnjom pobjedom protiv Rudeša stigla bi do 21 osvojenog boda, što znači da bi joj Dinamo bio na velikih 12 bodova.

Što tek reći za Hajduk, koji prolazi kroz najteže razdoblje od hrvatske samostalnosti. Promjena trener (Kopić / Vulić), česte promjene igrače, nezadovoljstvo Torcide i sve što ide uz to stvorili su ogroman pritisak na igrače. Šesto mjesto na ljestvici i tek 13 osvojenih bodova nakon 13 kola (samo dvije pobjede!) poražavajuća su statistika za splitski klub. Čak 20 bodova zaostajati za Dinamom nakon svega 13 kola podatak je koji bode u oči navijače i članove kluba. Je li razlika između ova dva kluba zaista takva ili su u Hajduku negdje gadno pogriješili kada su slagali momčad?

U ovom trenutku u Hajduku vjerojatno nitko ne pomišlja da bi na kraju sezone mogli ostati na tužnom šestom mjestu. Nitko u Hajduku ne može zamisliti da ispred njih na kraju sezone bude novi prvoligaš Gorica, a realnost je takva da bi se moglo vrlo lako dogoditi da Hajduk ne izbori plasman u Europu zbog hit momčadi sezone. Isto vrijedi za Rijeku, u kojoj se nadaju kako im dolaskom na klupu Igora Bišćana dolazi bolje vrijeme. Ali dok ga navijačka skupina Armada ne prihvati, a jasno su poručili da ga ne žele, neće biti sreće. Neće biti kemije ili, bolje rečeno, sinergije. A bez toga neće biti ni pobjeda.

  • +15
Gorica - Hajduk, 13. kolo HT Prve lige, 2018./19. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska 1. liga

Gorica-Hajduk1:1
Osijek-Dinamo Zagreb0:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb13103033
2.Lokomotiva1391328
3.Osijek1373324
4.Gorica1372423
5.Rijeka1246218
6.Hajduk1327413
7.Slaven Belupo1226412
8.Inter Zaprešić1231810
9.Istra 1961132389
10.Rudeš1202102

Sljedeće utakmice

5.11.Inter Zaprešić-Slaven Belupo
5.11.Rijeka-Rudeš
9.11.Rudeš-Gorica
10.11.Slaven Belupo-Osijek
10.11.Hajduk-Inter Zaprešić