TO JE NEPRAVDA

Zašto većina Hrvata toliko omalovažava Ivana Rakitića?

22.10.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Ivan Rakitić dospio je na užu listu 23 kandidata za najprestižniju individualnu nagradu u nogometu, no naš analitičar smatra kako se njegovo pojavljianje na toj listi, kao i on kao nogometaš, unutar naših granica ne cijeni dovoljno

Nagrada FIFA Balon d'Or je najvažnija individualna nagrada u svijetu nogometa. Za razliku od pregršt sezonalnih nagrada, koje se dijele na temelju učinka nogometaša u jednoj sezoni natjecanja (nacionalna prvenstva/kupovi/europska natjecanja), i to prvenstveno uzimajući u obzir prezentacije u klubu za koji nogometaš igra, FIFA Balon d'Or se daje na temelju učinka nogometaša u jednoj kalendarskoj godini. To omogućava da se u obzir prilikom odlučivanja uzmu svi nastupi nogometaša, uključivo i oni u reprezentativnom dresu (ako ih je bilo), te ponašanje igrača van terena. Zato na ishod glasanja ovdje puno više utječu i potencijalni nastupi na velikim međunarodnim natjecanjima, poput Svjetskog ili Europskog prvenstva, Copa Americe i sl.
Posljednjih 7 godina je FIFA Balon d'Or u potpunosti "privatiziran" od strane dvojice supermena među nogometašima - Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Od 2008.-2014. njih dvojica su među sobom podijelili sedam nagrada, i to:

2008. - Cristiano Ronaldo
2009.-2012. - Lionel Messi (4x)
2013.-2014. - Cristiano Ronaldo (2x)

Dodatno, jedino se 2010. nije dogodilo da "gubitnik" od njih dvojice bude prvi pratitelj pobjedniku (jadni CR je završio "tek" na četvrtom mjestu, iza Barcinog svevremenskog trojca Messi-Iniesta-Xavi). Kako do sada, tako i ove godine - samo bi nekakvo čudo koje bi izveo Cristiano Ronaldo u sljedeća dva mjeseca (tipa 30 golova i 20 asista u 10 utakmica) ili potpuna nepravda mogli spriječiti Lionela Messija da, nakon dvije godine odmora, 11. siječnja 2016. podigne rekordnu 5. individualnu "kantu" i službeno ponovno bude proglašen najboljim na planeti. Također, samo čudo i velika nepravda mogu Cristianu Ronaldu uzeti 2. mjesto u tom poretku, s obzirom da je u protekloj sezoni stao na 48 golova u prvenstvu (s osvojenim 2. mjestom La Lige s Realom) i polufinalu Lige Prvaka, a tijekom godine je praktički sam dovukao Portugal na Euro. Stoga će biti puno zanimljivije ono što će se događati iza njih dvojice.

I sada dolazimo do jedne jako lijepe činjenice: Ivan Rakitić je jedan od 23 igrača koji se nalaze na toj listi. Jedan od 23 igrača za koje će nacionalni selektori, kapetani i po jedan novinar iz 209 članica FIFA-e glasati u konačnom izboru. Znate li kada je posljednji puta jedan Hrvat bio na toj listi? Prije točno 17 godina, kada je Davor Šuker 1998. osvojio 2. mjesto u izboru Balon d'Or (iza Zidanea), te 3. mjesto u izboru za FIFA-inog igrača godine (iza Zidanea i "pravog" Ronalda). Luka Modrić, usprkos nespornoj genijalnosti i važnosti za igru Reala, pa i osvojenoj Ligi Prvaka u 2014. godini, nije čak niti prošle godine dospio na skraćenu listu.

I umjesto da se takav Ivanov uspjeh popratni unisonim oduševljenjem, ispada da je u Hrvatskoj njegovo pojavljivanje na toj listi popraćeno više skepsom nego li odobravanjem.

Najbolje od Ivana Rakitića


Tako su vrlo česti komentari: "Pa kako on? Pa on je samo "vodonoša" glavnima u Barceloni. Tko uopće kuži kada ga nema u momčadi Barcelone? Nit' je prebrz, nit' puno zabija, ma generalno je preobičan i nevažan..." Puno su rjeđi komentari poput "Da, naravno da je na toj listi. Došao je u Barcelonu i odmah postao član udarne postave. Počeo je sve najbitnije utakmice osim kada je bio ozlijeđen. Zabio je jako bitne golove. S njim u postavi je Barcelona puno bolje funkcionirala nego bez njega." I sada je pitanje: Koji od tih komentara su točniji u opisu Ivanove igre i uloge u Barceloni?

Bez ikakve sumnje, ovi pozitivniji. Zašto? Pa zato jer takve komentare u pravilu daju najobjektivniji promatrači - sportski novinari i stručni komentatori koji nit' navijaju za Barcelonu, nit' za Hrvatsku. Pa kako je to moguće? Zar svi ti znalci ne vide ono što vidi "pravi" Hrvat, jedan od 4.361.484 najbolja svjetska nogometna izbornika?

Prije nekoliko mjeseci, upravo uoči finiša prošle sezone, postavilo se u javnosti pitanje da li je bolji nogometaš Modrić ili Rakitić, a premoćnu pobjedu je u anketama i analizama odnio Luka. I istina je, kada se gleda na čitavu karijeru, Luka se uvijek čini instrumentalnijim nogometašem za ekipu u kojoj igra. Inter, Dinamo, Tottenham, Real Madrid. U svim tim klubovima Modrić je dogurao do statusa polubožanstva. Metronoma ekipe i djelića slagalice bez kojeg se konstrukcija prije ili kasnije uruši. On je bio dio ekipe Dinama koja je rušila Ajax. Odveo je Tottenham do četvrtfinala Lige Prvaka, a s Realom je osvojio sve što se moglo, osim Primere.

Što pak je učinio Rakitić u karijeri? Pa skoro ništa u usporedbi s tim... Samo je kao kapetan ekipe i najbolji igrač natjecanja odveo Sevillu do vrha Europa Lige u 2014., a zatim je sa Barcelonom osvojio 4 od 5 dostupnih trofeja u 2015. godini. Uistinu neugledna kolekcija. Dakle, samo u godini za koju je nominiran je osvojio 4 trofeja. A svejedno se nalaze sitne duše koje nastavljaju dokazivati da je sve to samo njegova sreća jer se našao u pravom klubu u pravo vrijeme. Jer je za Barcelonu u 2015. godini zabio samo dva gola u Ligi Prvaka - jedini i pobjednički protiv Man. Citya, te za 1-0 u finalu protiv Juventusa. Nije čak skupio ni double-double učinak, ima manje od 10-tak golova i otprilike isto toliko asistencija. Nije definitivno za top 23 na Svijetu. Ma, nije ni za prvu ekipu Barcelone, samo ima sreće jer je klupa tanka i puno je ozljeda...

Zašto se Ivana tako doživljava kod nas? Vjerojatno jer u Barceloni nije toliko spektakularan. Da, zna on i proći par igrača u trku, podvaliti savršenu loptu ili zabiti na sve načine, ali... Kraj Messija je i dalje "vodonoša". Ostavlja dojam da služi, a ne da vodi. I pri tom se zaboravlja da je s njim u blizini ponovno proigrala paklena osovina Messi-Alves. Da je s njim u ekipi daleko manja opasnost od probijanja prve linije obrane Barcelone. Da zbog njega protivnici sve više paze i na šuteve sa 25+ metara, a ne samo na ušetavanja u gol. Da u toj svojoj "običnosti" prilično često izvede toliko vrhunski potez da komentatori samo kažu: "Nemam pojma kako je to učinio." Da je takav, običan, plav, Hrvat, učinio jednu Barcelonu malo boljom ekipom. I to vide svi. Svi - osim većine Hrvata.