ODLUKA IZVAN PAMETI

Zar Paović nije zaslužila nagradu Vukovara?!

19.03.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Osim Milana Bandića, kojem za Medalju grada Vukovara nije pomoglo ni 10 nominacija, niti jedno od vukovarskih priznanja za Dan grada neće dobiti ni Vukovarka Sandra Paović, hrvatska olimpijska reprezentativka te sportska i životna heroina

Bez posebnog obrazloženja, a za Sandru i ne treba posebno objašnjavati tko je i što je te podsjećati kako je uspjela prebroditi posljedice prošlogodišnje teške prometne nesreće i čudesno se oporaviti, za Medalju grada Vukovara predložila ju je Udruga vukovarskih stanara. Teška životna drama koju je nakon prometne nesreće u Francuskoj krajem siječnja prošle godine doživjela Sandra Paović te oporavak koji se uspoređivao s najvećim medicinskim fenomenima, iako su joj prognozirali da neće prohodati, potresli su cijelu Hrvatsku i dobar dio sportskog svijeta. No to nije bilo dovoljno da njezinu žrtvu prepoznaju i u Vukovaru. Prijedlog je, doduše, ušao u uži izbor Odbora za dodjelu javnih priznanja, no pred Gradsko vijeće Vukovara izaći će neki drugi kandidati.

Nepravdu je najavio ispraviti gradonačelnik Željko Sabo koji će, iako je procedura za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja grada prošla, ipak pokušati predložiti Sandru Paović za neku od nagrada.

'Nisam bio uključen u rad povjerenstva koje odlučuje o prijedlozima za dodjelu javnih priznanja. Pojedinci u povjerenstvu su isključivi i daju nagrade osobama koje su povezane s HDZ-om', rekao je SDP-ov gradonačelnik Sabo. U povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja, inače, sjedi sedam HDZ-ovaca te po dvoje predstavnika HSP-a dr. Ante Starčević, SDP-a i SDSS-a.

Nezadovoljstvo zbog jednog drugog kandidata koji nije prošao u konkurenciji za nagradu, a riječ je o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, izrazio je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Vukovarsko-srijemska i vukovarska podružnica te udruge, Centar za istraživanje ratnih zločina koji djeluje u okviru Društva logoraša te HNK Radnički su udruge i klubovi u kojima se Rehakova riječ itekako sluša i koje su, među ostalim, predložile Bandića za Medalju grada Vukovara. Podsjećaju da su Bandić i Grad Zagreb dali izniman doprinos u otvaranju Spomen-doma Ovčara, obnovi i uređenju sportskog kompleksa u kojem djeluju nogometaši Radničkog, Bandić je godinama pomagao akciju Božić u Vukovaru, vodio djecu na more, donirao Vukovarcima autobuse u okviru akcije Solidarnost za Vukovar, ali i na druge načine pomagao hrvatskom gradu heroju.

'Odluke o dobitnicima priznanja, a posebno odbijanje nekih kandidata, nekorektne su i sramotne. Uputit ćemo prigovor na takve odluke', najavio je Rehak.

Očito je da će dio sjednice Gradskog vijeća Vukovara na kojem se bude raspravljalo o dobitnicima javnih priznanja biti iznimno buran. Doduše, oko imena nekih kandidata, poput ratne i aktualne ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac - kojoj bi trebala pripasti nagrada za životno djelo - ipak ne bi smjelo biti oprečnih stajališta.