ELITA U RINGU

Zajamčen spektakl; u Draženovom domu očekujte noć nokauta

21.10.2015 u 17:56

Bionic
Reading

Uoči borilačkog spektakla FFC 20, koji se ovog petka 23. listopada održava u zagrebačkoj 'Ciboni' (Dom Dražen Petrović), u srijedu je održana press konferencija u službenom hotelu priredbe - Panorami. Među uzvanicima su bili predsjednik Final Fight Championshipa Orsat Zovko te najveće zvijezde, UFC veteran Igor Pokrajac, FFC prvak u lakoj kategoriji Viktor Halmi, njegov protivnik Ivica 'Terror' Trušček te miljenik zagrebačke publike Filip 'Nitro' Pejić

Druženje s novinarima je proteklu u vrlo pozitivnoj atmosferi unatoč tome što su borci u procesu 'skidanja kilograma' za službeno vaganje koje se održava u četvrtak. Na početku je Orsat Zovko najavio prvi borilački event FFC-a koji se nakon dvije godine održava u zagrebačkoj metropoli.

'Prošle su skoro dvije godine od našeg zadnjeg eventa u Zagrebu. Imali smo neke druge planove koje smo morali otkazati radi situacije u Grčkoj, pa nam je bilo najlogičnije da event priredimo kod kuće. To nam je najjednostavnije i stvarno se veselim. Cibona je mala arena i bit će to vrhunski spektakl. Mi ćemo svoj dio kao i uvijek odraditi na svjetskoj razini. Potrudili smo dovesti najkvalitetnije borce u ovom trenutku. Kao i do sada, Igoru je bilo teško naći protivnika. Nekoliko je boraca prihvatilo pa otkazalo meč tako da smo imali problema do zadnjeg trena. Na kraju smo uspjeli naći jako dobrog borca pa će Igor imati jako zanimljiv i nimalo lagan meč', rekao je Zovko.

Prvi će put to biti i da se UFC veteran Igor Pokrajac bori pred domaćom zagrebačkom publikom nakon dugih osam godina. Nastup u Ciboni mu je donio ogroman motiv, ali i probleme s obzirom da se do prije desetak dana nije znalo tko mu je protivnik.

'Zadnji put kad sam se borio u Zagrebu bilo je to davne 2007. godine. Borim se opet sad u petak u Ciboni i još sam u procesu skidanja kila. Do zadnjeg dana nisam znao hoće ti to biti borba u teškoj ili poluteškoj kategoriji, ali našli su mi protivnika u zadnji tren. Radi se o borcu iz Gruzije i bit će to ipak borba u poluteškoj kategoriji. Mogu samo reći da sam spreman.'

'Bit će mi dodatni motiv boriti se pred domaćom publikom, a odlučio sam da se s protivnikom neću naći u nikakvom 'catchweightu' nego ću se spustiti na 93 kg da borba bude što realnija. Dakle, u zadnja ću tri dana izgubiti 11, 12 kg što njemu sigurno ide u korist. Radio sam to puno puta, imam iskustva u tome. Što se tehnike tiče, Gruzijac je dobar hrvač, voli blisku borbu, ruši svoje protivnike i završava protivnike na podu' objašnjavao je 'The Duke' i dodao:

Pokrajac je novinarima objasnio pojam 'skidanje kilograma' u borilačkom sportu te je otkrio kako to on čini.

'Već sam sada u mukama jer sam reducirao unos hrane i tekućine. Još mi je ostalo pet, šest kilograma za skidanje do sutra u 14 h kada je službeno vaganje. No imam sustav skidanja kilograma, neće biti problema i bit ću točan na vagi. Zadnji sam put skidao kilograme lani u Brazilu. Isto sam skidao 12 kg i nije bilo problema. Sada će to biti još lakše jer nisam putovao i kod kuće sam. Skinut ću to u sauni. 24 sata prije vaganja se ne smije ništa piti ni jesti. Dakle, od sada do sutra u 14 h neću unijeti u sebe ni kap vode ni komadić hrane. To se neće odraziti na snagu jer sam tijelo pripremao za skidanje kilograma unosom posebne prehrane desetak dana. Moje je tijelo spremno na izbacivanje tekućine. Poanta je što prije skinuti kile i što prije vratiti kilažu.'


Onaj koji deifinitivno ima problema upravo s tim segmentom jest nesuđeni izazivač u lakoj kategoriji Ivica 'Terror' Trušček. Umjesto meča za titulu s prvakom Mađarom Viktorom Halmijem, odradit će tek 'običan' dvoboj jer je odustao od dvoboja u lakoj kategoriji do 70,5 kilograma. Organizatori su zbog nemogućnosti da Trušček zadovolji vagu bili prisiljeni dići gornju težinsku granicu te će se Trušček i Halmi boriti do 73,5 kilograma.

'Inače imam problema s kontroliranjem apetita i puno jedem. I na kraju uvijek budem onaj kojeg vatrogasci moraju voziti u bolnicu jer se nešto zakomplicira. Prije dva mjeseca sam imao 88 kg i prihvatio sam meč. Možda sam trebao reći ne. Računao sam na hidrokolon terapiju i da ću tako riješiti 5 kg. No to nije uspjelo pa ću se sada pošteno namučiti da skinem na 70 kg do sutra. Predlagao sam catchweight, no to nema smisla. To je borba za titulu u lakoj kategoriji, a ako nemaš 70 kg onda nisi laka kategorija', rekao je novinarima 'Terror'.

Ovo će Ivici biti čak 54. profesionalni dvoboj u karijeri s čime je definitivno Hrvat s najvećim profesionalnim iskustvom u slobodnoj borbi. Do kada?

'Volim okrugle brojeve, pa moramo doći do stotog meča. Možda do dvjestotog. Ne, to je malo previše. No ovoga se puta borim protiv Viktora čije ime već znači 'pobjednik' pa nikako ne može biti 'loser victor'. Bori se puno bolje nego što govori i ne očekujem da će ovo biti laka borba. Nikako mi ne odgovara kontragard. Dat ću sve od sebe, moji klinci će me gledati iz prvog reda tako da ih ne smijem iznevjeriti', otkrio je Trušček.

Iako razočaran jer neće braniti naslov u svojoj prirodnoj kategoriji, Mađar Halmi je rado pristao i na meč u 'catch weightu'. Truščeka poštuje i dobro poznaje...

'Ivica Trušček je borac s puno iskustva i cijenim ga. Spreman sam za borbu i za sve što ona donosi. Dat ću sve od sebe', rekao je novinarima Hami te odgovorio na pitanje je li mu pojas FFC prvaka donio popularnost u Mađarskoj.

'Iskreno, ne baš. No polako se probijam. Doduše, primijetio sam da sam sve poznatiji u Hrvatskoj.'

Novinarima se obratio i miljenik zagrebačke publike Filip Pejić. 'Nitro' se u Ciboni osjeća kao kod kuće s obzirom da je mnogo puta tamo već nastupao. Najavio je spektakl i nokaut.

'Opet se vraćam u Cibonu i to mi je iznimno drago jer sam tamo odradio dosta mečeva. Očekujem petstotinjak svojih navijača. Spreman sam za meč, ali mi je jako žao što se ne borim za titulu i što je Slobodan Maksimović odustao jer sam stvarno čekao taj revanš. Baš sam razočaran što to nije meč za titulu, ali ja ću to odraditi kao i uvijek. Dakle, nokautirat ću ga', izjavio je Pejić.

Igor POKRAJAC
Bit će mi dodatni motiv boriti se pred domaćom publikom. Što se tehnike tiče, Gruzijac je dobar hrvač, voli blisku borbu, ruši svoje protivnike i završava protivnike na podu

Na koncu je 'match maker' FFC-a novinarima naglasio da na priredbi nastupa čak 9 Hrvata, što u MMA, što u kick boksing programu, ali i najbolji bosanskohercegovački kick boksač svih vremena i polufinalist K-1 WGP-a, Dževad 'BH Machine' Poturak.

'U glavnoj borbi kick-boksing dijela eventa natječe se najbolji bosanskohercegovački borac svih vremena, Dževad Poturak koji ima vrlo težak meč protiv Belgijca Frederica Sinistre. U istom dijelu eventa vidjet ćemo i najboljeg crnogorskog kickboksača, Bobana Krušiča i čitav niz odličnih mečeva.'

'U MMA dijelu imamo čak šest Zagrepčana osim već ovdje prisutnog Pejića. Truščeka i Pokrajca. Tu su Saša Drobac, Matija Blažičević, Matej Truhan... To su sve top borci, a iz Zagreba su i to je sjajna pozivnica za sve one koji planiraju doći u Cibonu', otkrio je Petrak.

U četvrtak je na rasporedu služeno vaganje koje se također održava u službenom hotelu Panorama. To je ujedno i posljednja tehnička provjera prije petka i spektakla u Ciboni.

Halmi vs Trušček