KLADITE SE PAMETNO

Zagreb dočekuje Zadar, a forma je u usponu…

30.04.2013 u 15:48

Bionic
Reading

KK Zagreb u A-1 Ligi za prvaka dočekuje KK Zadar (20 sati), a sudeći po formi obje momčadi čeka nas prava poslastica...

Zagreb je u očitom usponu forme, nakon što su izgledali poput grupe civila koja jedva čeka ljetni raspust malo su se konsolidirali u zadnja tri kola i uspjeli su čak i izmamiti osmjeh na lice svom treneru Jusupu nakon poraza 94:87 kod Cedevite u subotu:

'Barem smo im malo zapaprili', osmjehnuo se trener Zagreba nakon utakmice u Domu sportova.

U sastavu Danijela Jusupa Krapić je postigao najviše koševa - 22 (šest trica iz osam pokušaja), a Halilović je ubacio 20 poena. Zagreb je potvrdio kako 19 pogođenih trica protiv Šibenika nisu slučajnost, protiv Cedevite su opet bili više nego solidni sa 12/22 (54%) i sada je jasno kako obruč izgleda širi i kako je kriza stvar prošlosti.

Za sastav bitno inferioran visinom vrlo je ohrabrujuće dobiti skok protiv Euroligaša, 31-28 je bio omjer, a razlog tome nije i ne može biti samo potcjenjivanje domaćina, bio je to solidan timski nastup.

Kladite se pametno

Sve najave utakmica, prognoze te usporedbe tečajeva možete pronaći na portalu Dvoznak.com

Problemi u obrani su još uvijek realnost ali sad se čini kako je ekipa ipak našla identitet i način kako pobjeđivati utakmice. A na kraju krajeva, to je ipak najvažnije.

Zadar je i dalje u ritmu toplo-hladno, nakon pobjede protiv Cedevite uslijedio je poraz 86:87 protiv Cibone u petak. Ekipa je odigrala vrlo skromno u obrani a u napadu se sve svelo na dva imena- Ramljaka i Delaša. Njih dvojica ubacili su svaki po 24 poena (Ramljakov rekord u seniorskoj košarci) a od ostalih jedini vrijedan spomena bio je Travis sa 13 poena i 5 skokova. Cibona je odnijela tijesnu pobjedu, a domaći trener Ante Nazor žalio je za propuštenim:

'Ciboni čestitke na pobjedi u teškoj utakmici u kojoj je odlučivala praktički jedna lopta. Nisam zadovoljan pristupom svojih igrača, nismo smjeli dozvoliti protivniku povratak u utakmicu. Presudila je kvaliteta Blassingamea, nismo mu smjeli dopustiti da se razigra', prenosi Nazorove riječi ezadar.

Zagreb je trenutno na omjeru pobjeda i poraza 2-7, a raspoloženi Ramljak nam je objasnio što to znači za percepciju njihove igre s njegove strane:

'Zagreb je napravio dosta problema svim ABA ligašima u ovoj LZP, i ne smije nas zavarati njihov omjer pobjeda i poraza. Imaju dosta iskusnih igrača i odličnog trenera, pa nam neće biti nimalo lako. Ali, vjerujem da ćemo mi odigrati dobru utakmicu, borbeno od početka, na tragu zadnje dvije, jer više nemamo prava na bilo kakav kiks', istaknuo je Ramljak a potom se osvrnuo i na najveće opasnosti:

'Zadnje utakmice Krapić je odlično odigrao te moramo pazit na njegov vanjski šut. Car također može napraviti probleme, a Halilović i Žganec u smislu napadačkog skoka. Bez obzira na to, mislim da imamo kvalitetu za zaustaviti sve prijetnje iz Zagrebovih redova', zaključio je krilni igrač Zadra.

Zagreb je u Zadru slomljen ritmom a na tome će biti naglasak i ovog puta što se tiče pripreme utakmice od strane gostiju. Pozitivna stvar za goste će biti ta što je Zagreb tanak na poziciji razigravača i tu bi Thorne kao prva Zadarska opcija mogao doći do daha nakon dva više nego skromna nastupa protiv glavnih pretendenata na naslov (kombinirano protiv Cedevite i Cibone 10 poena, 2/8 šut, 1 asist).

Na papiru Zadar ima lijek protiv pick&popa Zagreba s Krapićem u glavnoj ulozi, tu su Travis, Krasić pa i Nurkić koji to mogu ispratiti. Poseban naglasak će vjerojatno biti i na zaustavljanju Halilovića koji im je napravio probleme u Zadarskoj utakmici ali i s obzirom da igra u dobroj formi u zadnje vrijeme.

Zagreb i Jusup teško da će odustati od svoje dobitne formule, dobar spacing u napadu onemogućuje pomoć u obrani a Zagreb odlično napada kroz p&r ili p&p Cara i Krapića za koje obrana Cedevite nije imala rješenje veći dio susreta. Uostalom, nije kao i da imaju nekakav plan B, bar to za sada nisu prezentirali.

Ohrabrujuća činjenica su dva epizodista koja se nameću, rutiner Garma koji nije u optimalnoj fizičkoj formi ali još uvijek ima meku ruku i sposoban je uvaljati 2-3 trice u kratkom vremenskom intervalu, te mladi Mileković koji je zalog za budućnost u Trnskom.

Utakmica je od većeg značaja za goste ali rasterećeni domaćin je u uzlaznoj putanji i kao takav bi se mogao pokazati kao tvrd orah u ovom susretu.

PROGNOZA
Zbroj poena 158.5 tip: više

Povratkom Krapića nakon ozljede Zagrebova igra ide uzlaznom putanjom i on se pokazuje važnim igračem za ovaj Zagreb od Marka Cara. Osim toga u dvije posljednje utakmice konačno su došli do šuterske forme, ubacili su Šibeniku i Cedeviti čak 31 tricu. Ne garantiram da će se to dogoditi i danas, ali čvrsto vjerujem da ćemo gledati efikasan meč. I jedni i drugi na marginu 158.5 (kao i na 159.5 koju imaju većina kladionica), u zadnjih 8 susreta imaju po 6 'overa', dok su ispod margine ostajali tek protiv Kvarnera, Splita i Šibenika, sastava obrambeno kvalitetnih (Kvarner i Jolly) ili napadački jako limitiranih (Split). Zagreb je doma i protiv takvog Splita odigrao 76:76. Prva međusobna u Zadru bila je na 165 poena, s tim da su Zadrani imali, navodno, sjajno suđenje i Krapić je rano došao u problema s penalima, što je uvelike odredilo smjer utakmice. Ovdje imamo dva mlada tima, imamo Zagreb koji je daleko od polufinala i koji igra dosta opušteno, tri zadnje utakmice na preko 170 poena. Zadrani to mogu pratiti i mislim da ovo ide preko 160.