ZA KRISTIJANA

Zadranka Bernarda Pera piše povijest. Deklasirala je drugu igračicu svijeta, a potom su iz nje izašle sve emocije. Mogla je ovo ostvariti i pod hrvatskom zastavom...

23.07.2022 u 15:35

Bionic
Reading

Zadranka Bernarda Pera koja igra pod američkom zastavom, 81. na WTA ljestvici, osvojila je u subotu WTA turnir u Hamburgu svladavši u finalu drugu tenisačicu svijeta Estonku Anett Kontaveit sa 6-2, 6-4.

Rođena Zadranka (27) je za sat i 14 minuta osvojila je drugi naslov u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji, nakon onog osvojenog u Budimpešti jedva tjedan dana ranije.

U Mađarsku je Pera došla do naslova igravši i kvalifikacije, a tjedan dana kasnije u Njemačkoj je došla i do najveće pobjede u karijeri. Sav trud i marljivi rad, ali i nepravde s kojima se suočavala slomile su Bernardu na ceremoniji proglašenja. Bila je na rubu suza.

Pobjedu je posvetila treneru i mentoru Kristijanu Schneideru koji je preminuo u travnju.

O razlozima odluke da nastupa pod američkom zastavom nedavno je za Slobodnu Dalmaciju progovorio njen otac Valter. 

'Bila je to  jedna od težih odluka za sve nas, prije svega Bernardu koja je imala veliku želju biti dio reprezentativnog hrvatskog teniskog svijeta. Ali, mi kao obitelj nismo više mogli pratiti njezin put. Amerikanci nisu previše dvojili, prihvatili su je kao svoju, uostalom ima i njihovo državljanstvo, omogućili su joj izvrsne uvjete i nije se moglo odbiti, posebice iz razloga što smo došli 'pred zid'. Tražio sam od svih, pokucao na vrata Hrvatskog teniskog saveza i Grada Zadra, međutim, nisam naišao na razumijevanje, očito nisu imali sluha za Bernardinu kvalitetu. A nisam od onih koji imaju veze i vezice, te ih povlaču kad im je potrebno. Mislio sam kako će činjenica da sam dragovoljac Domovinskog rata, branitelj od prvog dana, moći približiti situaciju i tako Hrvatskoj dati još jednu ambasadoricu sporta. Nije išlo i može ih biti sram svih odreda'. rekao je otac Pera. 

Za Kontaveit je ovo drugo izgubljeno finale ove godine nakon Dohe, a Estonka je u veljači pobijedila u Sankt Petersburgu.