NESREĆA UNIŠTILA KARIJERU

Zadnji očajnički pokušaj: Formula 1 ne može prežaliti Roberta Kubicu!

06.06.2017 u 09:49

Bionic
Reading

Poljski talentirani vozač Robert Kubica testirat će po prvi put nakon šest godina bolid Formule 1 ovog tjedna u Valenciji. Njegov povratak u elitno automobilističko natjecanje unatoč tome nije vjerojatno, a ljubitelji utrkivanja ne mogu prežaliti gubitak takvog talenta kojem je nesreća uništila karijeru...

Kubica je potkraj prošlog desetljeća bio iznimno cijenjen među F1 vozačima, a Fernando Alonso je upozoravao da je upravo Poljak najbrži vozač na stazi s kojim se natjecao te mu je predviđao titulu svjetskog prvaka.

No, ovaj momak opasno je plesao tijekom cijele karijere vozeći na samom rubu pa je pravo čudo što 2007. godine nije teže stradao u zastrašujućoj nesreći na Velikoj nagradi Kanade. Već sljedeće sezone na istoj stazi u Montrealu dogodilo se nešto posebno: Kubica je pobijedio svoje strahove i ostvario prvi trijumf u karijeri.

Nažalost, bio je to i posljednji. Taman kada je prešao u Renault i počeo ostvarivati konstantno dobre rezultate otišao je u veljači 2011. godine trenirati reli uoči nove sezone i u opasnoj nesreći se ozbiljno ozlijedio. Kubicina desna ruka teško je stradala, od lakta na niže. Ni brojne operacije nisu pomogle poboljšati njezinu funkcionalnost pa je Robert odustao od Formule 1 i posvetio se drugim automoto natjecanjima.

U reli prvenstvu svijeta Kubica nikad nije napravio ništa značajno, a onda se prošle godine ipak odlučio pokušati vratiti utrkivanju bolida, no sve uglavnom završava testiranjem. Okušao se za volanom GP3 bolida, Formule E i LMP2 automobila, ali brzo bi odustajao i zatim nastavio očajnički tražiti dalje vozilo u kojem će biti konkurentan.

Ovog tjedna nakon punih šest godina Kubica će ponovo sjesti u bolid Formule 1 i testirati Lotus E20 na stazi Ricardo Tormo u Valenciji. Ta je vijest probudila nostalgiju među ljubiteljima elitnog automobilističkog natjecanja i žaljenje što je nesreća uništila karijeru jednog od najvećih talenata. Kubica danas ima 32 godine i ništa ne sugerira da bi se mogao dobro snaći za volanom F1 bolida, no bilo bi lijepo da nas sve iznenadi i pokaže da smo ga prerano otpisali. Nije vjerojatno, ali čuda se događaju...