mauresmo potvrdila, uz jedan 'ali'

Za razliku od Wimbledona gdje im je zabranjen dolazak, Rusi i Bjelorusi na parišku su zemlju dobrodošli?!

12.05.2022 u 14:32

Bionic
Reading

Bivša prva tenisačica svijeta 42-godišnja Amelie Mauresmo, direktorica Roland Garrosa, ovog je četvrtka objavila vijest koju su s nestrpljenjem čekali ruski i bjeloruski tenisači, odnosno tenisačice

Amelie Mauresmo na čelnoj poziciji pariškog Grand Slama naslijedila je Guyja Forgeta, koji je od 2016. bio direktor Roland Garrosa, a s funkcije je otišao zbog isteka ugovora. Bivša francuska tenisačica tako je postala druga žena na čelu Grand Slam turnira, nakon Kanađanke Stacey Allaster, koja je direktorica US Opena.

No, Mauresmo se vrlo brzo morala suočiti s problemima, a koji nisu usko vezani uz sport. Naime, nakon ruske invazije na Ukrajinu, krenule su i sankcije prema ruskim i bjeloruskim sportašima.

S time da je tenis zapravo jedan od rijetkih sportova u kojem se Rusi i Bjelorusi još mogu natjecati. Wimbledon je prvi turnir koji je zabranio sudjelovanje ruskim i bjeloruskim tenisačima, a nakon toga se postavljalo pitanje i kakvu će odluku donijeti Roland Garros. Bilo je najava da će Otvoreno prvenstvo Francuske slijediti primjer Wimbledona, ali u četvrtak je potvrđeno da to ipak neće biti slučaj.

Mauresmo je u svojoj izjavi za državni francuski radio naglasila kako je situacija osjetljiva i komplicirana i dodala da je 'poštena odluka bila nemoguća'.

'Jako je komplicirano, i čini mi se da je bilo nemoguće donijeti fer odluku. Držimo se onoga što su europske, pa i svjetske vlade odlučile u ožujku. Ruskim i bjeloruskim ekipama zabranjeno je natjecati se, ali ne i sportašima individualcima dokle god se ponašaju neutralno. I toga ćemo se i mi striktno držati', naglasila je Mauresmo.

'Ako itko od njih bude u medijima davao izjave koje se mogu protumačiti kao podrška Vladimiru Putinu, sasvim sigurno će biti sankcionirani', zaključila je prva žena Roland Garrosa.

Drugi Grand Slam turnir sezone počinje 22. svibnja.