DIANA KOZNIKU

Za juniorsko prvenstvo u skokovima u vodu trenira pet sati dnevno

25.05.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Istog dana Diana je plesala show dance za Sportsku gimnaziju i nastupala na prvenstvu Zagreba u skokovima u vodu

Tako će hrvatska reprezentativna vrsta na najvećem kontinentalnom skakačkom skupu imati tri predstavnice: osim Diane, natjecat će se još Marcela Marić (rođena 1996.) iz Zadra i Maja Borić (rođena 1997.) iz Trešnjevke. Diana je na lanjskom Europskom prvenstvu bila u finalu. To je dosad najveći uspjehe neke hrvatske juniorke na takvom natjecanju. Nastup u Stockholmu ozario je lica Dianinih podupiratelja.

'Četiri boda dijelila su Dianu od medalje u Stockholmu', oduševljeno je ispričala Sandra Novak, predsjednica i osnivačica kluba Dive. Sandra Novak je i trenerica u klubu.
Diana se još kao malena djevojčica bavila baletom, poslije se prihvatila tenisa.

'Govorili su da ima rad nogu poput Ive Majoli u dječjoj dobi', istaknula je mama Allmira Kozniku.
Ali, Diana je krenula drugim smjerom.

Skakuči na POŠK-ovu plivalištu s djecom prijatelja svojih roditelja u Splitu odlučila se za skokove u vodu. Jedno vrijeme igrala je tenis i skakala u vodu, no nakon što je završila na hitnoj, roditelji, tata Ardian Kozniku, osvajač brončane medalje na Europskom nogometnom prvenstvu 1998. u Francuskoj, i majka Allmira, bili su odlučni: ili-ili. Diana nije dvojila: odlučila se za skokove.

'U tenisu samo lupaš lopticu, uvijek jedno te isto, a u skokovima svaki put možeš učiniti nešto novo', kaže Diana.

Već je počela teći osma godina kako je zaokupljaju skokovi. Promijenila je više klubova. Nastupala je za Medveščak, Trešnjevku, Feniks i sad za Dive. Uvijek uz trenericu Danijelu Đimbeg.
U našoj zemlji trenerice koriste i godišnji odmor da bi bile uz svoje štićenice. Trenerski posao rade nakon redovnog posla. Ali, naše skakačice i skakači nemaju ni opemu koju imaju njihovi inozemni konkurenti.

'Oni imaju pojaseve za vježbanje skokova. Tako u gimanstičkoj dvorani skakuču u tim pojasevima, pa u svakom trenutku znaju kad moraju pasti na glavu, kad su na nogama, a mi se dotle izubijamo na vodi', opisala je Diana.

Je li boli skok u vodu? 'Kad padneš', odgovara Diana, 'boli, ali kad je sve u redu, onda je to pravi gušt'.
Diana je rođena 2. svibnja 1995. u Cannesu, učenica je Sporstke gimnazije. Na školskom prvenstvu Zagreba u showu danceu obećala je nastavnicama Branki Pavlić i Ani Kozmuth da će plestai za školu. Obećanje je ispunila i s kolegicama se radovala prvom mjestu. Tog istog dana sudjelovala je na prvenstvu Zagreba u skokovima u vodu i pobijedila.

Trenira pet sati na dan. Osim skakačkih trenerica Danijele Đimbeg i Sandre Novak, Dianu vježba i kondicijski stručnjak Slaven Petrović, nekoć i sam skakač. U šali skakači kažu: 'Oteli smo ga Kostelićima'. Trenira pet sati na dan. Dokle? Eh, ima skakačica koje osvajaju medalje kao majke u 28. godini. Ali, katkad, kad je umorna, Diana poželi otići na pusti otok i desetak dana posve se opustiti.